fbpx Alkotmányt sértene az Akadémia államosítása | CIVILHETES

h i r d e t é s

Alkotmányt sértene az Akadémia államosítása

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Alkotmányt sértene az Akadémia államosítása

2019. május 30. - 08:37

 

A kormány MTA-s kutatóintézeti államosításról szóló előterjesztése sérti az Alaptörvényt több helyen is, mondja ki a Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa állásfoglalása, és eltér a tárgyalásokon kidolgozott kompromisszumos javaslattól. - írja a propeller.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kedden napvilágra került a kormány jogszabálytervezete az MTA kutatóintézeti átalakításáról. Ebből az olvasható ki, az MTA-tól elveszi a kormány a kutatóintézeteket, hivatalosan használatba adja, gyakorlatilag államosítja. Az irányításuk és finanszírozásuk kormányszervek alá kerülne. A kutatóintézeti cégek pedig ezentúl magáncégekben is szerezhetnének tulajdonrészt, valamint a tudományos-innovációs felfedezéseik magáncégek tulajdonába kerülhetnének, így válhatna a közpénz ezen a területen is magánpénzzé.

Az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa csütörtök reggel közleményt adott ki a tervezetről. A lényeg: az köszönőviszonyban sincs az MTA–ITM-tárgyalások során kialakult kompromisszummal, és

"veszélyezteti a kutatás és a tudomány Alaptörvényben is garantált szabadságát".

Emellett a kormány által lépten-nyomott hivatkozott német modellel, a független finanszírozású Max Planck-modellel is szöges ellentétben áll.

A tervezett törvénymódosítások nyilvánvalóan sértik az Alaptörvény XIII. cikkében foglalt tulajdonhoz való jogot, mert kártalanítás és szerződés nélkül határozatlan időre vagyonának ingyenes használatba adására kötelezi az MTA-t mint magánjogi jogalanyt.

A javasolt törvénymódosítások nem biztosítják a kutatóhálózat jövőbeli alapfinanszírozását, alapfinanszírozás nélkül pedig a kutatóintézetek tudományos működése ellehetetlenül.

A módosítások szerint az intézményhálózatot felügyelő és irányító testület elnökén túl annak tagjait is a mindenkori miniszterelnök nevezi ki. Ez a megoldás nem biztosítja a valódi paritást, amely a tudomány művelésének egyik elengedhetetlen szakmai biztosítéka.

Az irányító testületben nem biztosított a kutatóhálózat képviselőinek részvétele

– sorolja a közlemény a kifogásokat.

A kutatóintézeti hálózatba a jelen előterjesztés szerint sima többséggel lehetne mindenféle korlát nélkül új intézeteket, alapítványokat betenni.

A kutatóhálózat tudományos működésének autonómiáját kérdésessé teszi, ha a kutatóhálózat titkárságának gazdasági vezetőjét a felelős miniszter nevezi ki.

Mindezek alapján az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa felhívja a Kormányt, hogy az előterjesztést a Stratégiai Bizottság konszenzussal elfogadott és mindkét fél által aláírt határozati javaslatait követve dolgozza ki, mert az jelenlegi formájában nem teremt fenntartható és működőképes intézményi keretet a minőségi tudományos kutatások számára.

propeller.hu


 

h i r d e t é s