h i r d e t é s

Áll a bál a sebességkorlátozások miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Áll a bál a sebességkorlátozások miatt

2023. június 05. - 19:41

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) szerint több uniós tagállam felhígítaná azokat a szabályokat, amely az adatgyűjtést szabályozzák a sebességkorlátozási információk digitális térképei számára. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Ez a szervezet szerint visszavetné az intelligens sebességasszisztens technológia hatékonyságát.

Az Európai Unióban forgalomba hozott összes új autót fel kell szerelni úgynevezett sebességasszisztenssel, ez a szabály 2022 júliusa óta él. A legegyszerűbb módszer az, amikor egy kamera leolvassa a táblákat és ezt az adatot jeleníti meg, illetve szól, ha valaki túl gyorsan halad.

Az ETSC szerint ez közel nem tökéletes megoldás, a táblák hiányozhatnak és persze a sebességkorlát függ a jármű kategóriájától is. A GPS-információkkal összekapcsolt digitális térképek elengedhetetlenek ezekben a helyzetekben, és számos új járműben a kamerák kiegészítőjeként használják azokat.

Az ETSC azonban azt írja, hogy több ország ezeket az adatokat csak az autópályákra és autóutakra gyűjten, illetve pár főbb útra és városi csomópontra. Pont az autópályák azok, ahol a sebességkorlátok ritkán változnak, szemben a városi utakkal - írja a szervezet.

A legtöbb városi és vidéki út, ahol az ütközések túlnyomó többsége történik, nem lesz lefedve adatokkal, ha a módosításokat elfogadják a hamarosan tartandó szavazáson. (Portfolio)