h i r d e t é s

Amit a könyvek szakszerű költöztetéséről tudni kell

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Amit a könyvek szakszerű költöztetéséről tudni kell

2020. február 20. - 18:22

 

Költözés során számtalan különféle holmit kell elcsomagolnunk, és ezek rendszerint mind másféle csomagolást igényelnek. Amennyiben szeretnénk megőrizni az értékes tárgyaink épségét, kénytelenek vagyunk figyelembe venni ezeket az eltérő igényeket. Az apró csecsebecsékhez képest a könyvek elpakolása nem tűnik nehéz munkának, de ezt is el lehet rontani, ha félvállról vesszük a feladatot.

Szortírozás, optimalizálás

Amennyiben költözésre készülünk, a pakolás előtti első lépés a szortírozás legyen. Hiszen egyrészt semmi értelme olyan holmit vinni az új lakásba, amire már nem tartunk igényt, másrészt a felesleges dolgok éppúgy helyet foglalnak, mint a szükségesek. Ennek fényében nulladik lépésben válogassuk át a könyveinket is, és amire már nincs szükségünk, azt adjuk vagy adományozzuk el.

Miután egy kupacba gyűjtöttük azokat a könyveket, melyeket mindenképp vinni szeretnénk, érdemes lehet méretük, súlyuk és értékük szerint nagyjából csoportosítani őket. Ez dobozoláskor határozottan jól fog jönni, hiszen igyekeznünk kell úgy összepakolni a könyveket, hogy azok ne csak beférjenek a kiválasztott dobozba, hanem el is bírjuk azokat.

Csomagolóanyagok beszerzése

A könyvek költöztetéséhez nem kellenek különleges csomagolóeszközök, így elegendő a következő holmik beszerzése:

  • néhány kisebb vagy közepes méretű, jó minőségű, vastag kartonból készült doboz
  • tiszta csomagolópapír a féltve őrzött könyveknek
  • puha és festékmentes újságpapír hézagkitöltésre
  • ragasztószalag a dobozok megerősítésére és lezárására
  • egy filctoll a dobozok jelöléséhez

Könyvek dobozolása

A könyvek dobozolására igyekezzünk a költözés napja előtt időt szakítani, hiszen a költözés napján a kapkodásban valószínűleg sem időnk, sem türelmünk nem lesz ahhoz, hogy a könyveket biztonságosan elcsomagoljuk.

A pakolást kezdjük az értékesebb könyvek becsomagolásával. Ezeket egyenként tekerjük körbe puha, festetlen csomagolópapírral. Az olyan könyveket, amelyek komoly eszmei értékkel bírnak, ne csomagoljuk a többi könyv közé, azokat lehetőleg kézben szállítva vigyük az új helyre. Ennek azért van jelentősége, mert bármennyire odafigyelünk a pakolásnál vagy a szállításnál, adódhatnak így is sérülések, ezért a különleges darabokra külön figyelmet kell fordítani.

A többi könyvet pakolhatjuk dobozokba, de itt is figyelni kell azok elrendezésére. Ha állítva helyezzük be a dobozba, akkor azt nyíló résszel a doboz fala felé tegyük. Ha fektetve, akkor a doboz oldala mentén pakoljuk egymásra őket. Ha pedig gerinccel lefelé, akkor a könyvek gerince mindig a doboz alja felé nézzen, fordítva semmiképp se tegyük, hiszen a sérülés így szinte elkerülhetetlen.

Ha nem boldogulsz egyedül a csomagolással és szeretnél szakszerű segítséget igénybe venni a költözéshez, vedd fel a kapcsolatot a Visszuk.hu csapatával, akik a csomagolásban és a költözésben is a segítségedre lesznek!


 

h i r d e t é s