h i r d e t é s

Amit a nőknek nem árt tudni - gombás fertőzések

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Amit a nőknek nem árt tudni - gombás fertőzések

2015. október 08. - 11:25
0 komment

 

A hüvely gombás fertőzése az egyik leggyakoribb probléma, mely a nők háromnegyedét érinti, élete során legalább egyszer. Mit érdemes tudni erről a fertőzésről? Megelőzhetjük egyáltalán?

A gombás fertőzésekkel a nők háromnegyede találkozik élete során // Fotó: hazipatika.com

A bőrünkön, illetve a hüvelyben számos mikroba él, ezek között természetesen gombafajtákat is találhatunk. Normál esetben nem okoznak problémát - sőt, bizonyos mikrobák kifejezetten szükségesek ahhoz, hogy egészségesek maradjunk -, de előfordulhat, hogy valami miatt felborul a bőr, illetve a hüvely érzékeny flórája, és a kártékony mikrobák, például a gombás fertőzést okozó Candida, elszaporodnak - írja a hazipatika.com.

Nagyon gyakori betegség, a nők háromnegyede találkozik vele élete során legalább egyszer, minden ötödik hölgynek pedig évente van gombás fertőzése. Ráadásul, ezek a számok csak becslések, hiszen nagyon sokan nem fordulnak orvoshoz a gombás fertőzéssel (például azért, ,mert már annyira "tapasztaltak" a kezelésben, hogy feleslegesnek tartják az orvosi vizsgálatot).

betegség gyakorisága azonban nem jelenti azt, hogy elég információnk van a gombás fertőzésekről! Következzen néhány érdekesség, amit minden nőnek tudnia kell!

A gombás fertőzésnek jellegzetes tünetei vannak, például égő, viszkető érzés, fájdalom szex közben, sűrű, fehér színű, de általában szagtalan vagy enyhe szagú hüvelyváladék. Azonban a váladék mennyiségének, állagának vagy szagának megváltozása, a viszketés és fájdalom, a kellemetlen érzések egyéb problémákra is utalhatnak, például bakteriális fertőzésre vagy húgyúti gyulladásra.

A laikusok gyakran nehezen tudják ezeket megkülönböztetni egymástól, és sokszor nem megfelelő kezelési módszereket alkalmaznak, mely természetesen nem hozza meg a kívánt eredményeket, sőt akár tovább is ronthatják a tüneteket. Bár a hüvelygomba elleni szerek vény nélkül is kaphatóak a gyógyszertárakban, ha gombás fertőzésre gyanakszunk, érdemes megvizsgáltatnunk magunkat nőgyógyásszal. 

A hüvelygomba sajnos nem előzhető meg, legfeljebb a kialakulásának a rizikója csökkenthető, például megfelelő higiéniás szokások elsajátításával vagy egészséges táplálkozással. A különböző intim mosakodók, hüvelyirrigátorok nemhogy nem előzik meg a gombás fertőzéseket, de felboríthatják a hüvely érzékeny baktériumflóráját, így még fogékonyabbak lehetünk arra, hogy a betegséget okozó gombák elszaporodjanak. 

A gombás fertőzés "hivatalosan" nem szexuális úton terjedő betegség, de az igaz, hogy a szexuális együttlét során a partnerek átadhatják egymásnak azt. A gombás fertőzés a férfiaknál sok esetben tünetmentes, így könnyen "visszaadhatják" azt a nőknek, gyakran anélkül, hogy tudnának erről. Amennyiben gombás fertőzésünk van, érdemes egy ideig tartózkodni a szextől, és a partnert is kezelni, például helyileg ható krémekkel. Az is előfordulhat, hogy éppen a szex borítja fel a hüvelyflóra egyensúlyát, és tesz minket fogékonyabbá a fertőzésre.

Okozhat-e gombás fertőzést a túl sok edzés vagy éppen a vizes fürdőruha? 

Önmagában ezek nem jelentenek veszélyt, bár az igaz, hogy a kórokozók nyirkos, meleg helyen érzik magukat a legkellemesebben és ilyen környezetben szaporodnak a legkönnyebben, azonban a vizes fürdőruha vagy az átizzadt sportruházat viselése nem jelenti azt, hogy mindenképpen gombás fertőzésünk lesz. Azoknál a nőknél azonban, akik különösen hajlamosak a Candidára, esetleg éppen most lábaltak ki egy fertőzésből, a gyors átöltözés megakadályozhatja, hogy a fertőzés visszatérjen.

Fogékonyabbá tesznek a fertőzésekre a hormonális változások is, ezek ugyanis a hüvelyflórára is hatással vannak. A túl sok stressz, az orális fogamzásgátlók, sőt a várandósság is növelheti a hüvelygomba kialakulásának esélyét, akárcsak az, ha komoly antibiotikum-kúrán veszünk részt.

Ezek a gyógyszerek ugyanis nemcsak a káros baktériumokat irtják ki a szervezetünkből, hanem azokat is, melyek jótékonyan hatnak az egészségünkre, és éppen attól védenek, hogy a fertőzéseket okozó mikrobák elszaporodjanak a hüvelyben. Ha a gyógyszerszedés megkezdése után tapasztaljuk magunkon a gombás fertőzés tüneteit, mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal, például arról, hogy milyen módszerrel állíthatjuk helyre a hüvelyflóra egyensúlyát.

 

hazipatika.com (Címlap: A gombás fertőzésekkel a nők háromnegyede találkozik élete során // Fotó: hazipatika.com)


 

h i r d e t é s