h i r d e t é s

Áram nélküli mágnesvasút épült Kínában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Áram nélküli mágnesvasút épült Kínában

2022. augusztus 20. - 08:13

Kína Csianghszi tartományában tesztelik a Red Rail nevű mágnesvasutat, ami ritkaföldfémekből előállított mágnesek segítségével halad a pályáján.

Forrás: The New York Daily Paper

Kínában nemrég bemutatták az ország első, maglev libegőjét – számolt be róla a South China Morning Post. A szerkezet különlegessége, hogy elektromágnesek helyett speciális, állandó mágneseket használ, így nem kell energia a működéséhez.

A Red Rail névre keresztelt függő vasút Kína déli részén, Csianghszi tartományban épült meg. Az egyelőre csak kísérleti jelleggel megépített szerkezet 10 méter magasságban függeszti fel az utaskabint. Kinézetre pont olyan, mint a mágnesvasút, csak itt a vasúti pálya nem a vonat alatt, hanem felette helyezkedik el.

A vonat a ritkaföldfémekkel létrehozott mágneseknek köszönhetően folyamatosan lebeg, így súrlódásmentesen közlekedhet. A szerelvény jelenleg 80 km/h sebességre képes. A vonalat jelenleg egy 800 méteres szakaszon tesztelik, és egyszerre akár 88 utast is szállíthatnak vele. Ha a tesztek sikeresek, egy 7,6 km-es szakaszon folytatják majd a tesztelést. A szerelvény végsebessége ekkor már 120 km/h is lehet.

Ha a technológia be is válik, nem valószínű, hogy elterjedt lesz a világon, mivel Kína a világ ritkaföldfémeinek 40 százalákát birtokolja. (hvg.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s