h i r d e t é s

Átadták a debreceni részecskegyorsítót

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Átadták a debreceni részecskegyorsítót

2015. december 02. - 10:51
0 komment

 

Átadták a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) debreceni Atommagkutató Intézetének (Atomki) új részecskegyorsítóját kedden – írja az MTI.

Fotó: Molnár Péter / haon.hu

Fülöp Zsolt, az atommagkutató igazgatója a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumának számító svájci CERN kisöccsének nevezte a debreceni, nagy energiájú Tandetron részecskegyorsítót. Fülöp szerint a berendezéssel részecske- és magfizikai kutatások mellett régészeti, ipari alkalmazásokat is el tudnak végezni, de jól hasznosítható az új berendezés a klímakutatásokban is. Emellett kiemelt szerepet játszik majd a felsőoktatásban, a szakemberképzésben és a tudományos ismeretterjesztésben is - írja az Index.

Debrecen a régió erős innovációs központja kíván lenni, amihez jelentős támogatást nyújt az Atomki és az ország legnagyobb szuperszámítógépét működtető Debreceni Egyetem – mondta Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere.

A beruházáshoz egymilliárd forintot nyert az Atomki az MTA belső infrastruktúra pályázatán, a fejlesztést az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. is támogatta. Lovász László, az MTA elnöke kifejtette: az infrastrukturális beruházások támogatásával a köztestület arra törekszik, hogy csökkentse az akadémiai kutatóhelyek technológiai lemaradását az egyetemi kutatóhelyekhez képes. Közvetlen intézményhálózatára évente 27 milliárd forintot fordít a Magyar Tudományos Akadémia.

 

index.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s