fbpx Átengedte Karácsony Fudan-népszavazását a Nemzeti Választási Bizottság | CIVILHETES

h i r d e t é s

Átengedte Karácsony Fudan-népszavazását a Nemzeti Választási Bizottság

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Átengedte Karácsony Fudan-népszavazását a Nemzeti Választási Bizottság

2021. augusztus 30. - 18:38

 

Ezekben a percekben dönt a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely főpolgármester népszavazási kezdeményezéséről.

Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

A népszavazási kezdeményezés a Fudan Egyetemnek szánt állami vagyonjuttatásról, az autópályák koncesszióba szervezéséről, az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, az ingyenes antitest tesztekről és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról kérné ki a választópolgárok álláspontját.

Bár hivatalos határozat egyelőre nem került ki a Nemzeti Választási Iroda honlapjára, a 444.hu információi szerint az első, Fudan Egyetemről szóló kérdést átengedték, vagyis ha Karácsonyéknak sikerül összegyűjteniük 200 ezer aláírást, ki lehet írni ebben a kérdésben a népszavazást.

A második kérdést („Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?”) a lap információi szerint elkaszálta a bizottság, ennek a tárgya a Nemzeti Választási Bizottság szerint nem kizárólag az Országgyűlés hatásköre, Uniós döntések is vonatkozhatnak rá és így nemzetközi szerződéseket sértene az átengedése. A 444 úgy tudja, épp a harmadik kérdésről folyik a vita.

Miután a kormány rendeletet módosított, hogy a veszélyhelyzet ellenére lehessen országos népszavazást tartani (helyit viszont továbbra se), Orbán Viktor miniszterelnök július 21-én bejelentette az úgynevezett „gyermekvédelmi” – de a gyermekvédelmet leginkább megcsúfoló, homofób – népszavazást. Karácsony Gergely még ugyanezen a napon bejelentette saját népszavazási kezdeményezését, annak az elbírálására azonban jóval többet kellett várni, mint a kormányéra, amelyet már egy hónappal ezelőtt, július 30-án átengedett a bizottság.

A pozitív eredmény fényében érdemes visszaemlékezni, hogy a főpolgármester némileg borúsan állt a dologhoz, ugyanis azt mondta, az NVB munkatársai arról tájékoztatták, „borítékolható”, hogy a kormány kérdéseit jóváhagyják, az általa benyújtottakat pedig elutasítják. (merce.hu)

 

Karácsony népszavazási kérdései:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”


 

Kommentek

h i r d e t é s