h i r d e t é s

Átutalták a kórházaknak a támogatást

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Átutalták a kórházaknak a támogatást

2015. május 29. - 10:48
0 komment

 

Az állami fenntartású 99 kórháznak már átutalták a konszolidációs támogatást, a fővárosi Honvédkórház ma kapja meg a pénzt, a többi intézmény a jövő héten jut hozzá - jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár tegnap a budapesti sajtótájékoztatón.

Az állam átvállalta minden magyarországi állami, egyetemi, egyházi fenntartású kórháznak - amelynek az egészségbiztosítási pénztárral szerződése van - a március 31-én fennálló, lejárt tartozását, ennek összege 59,2 milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy az a 60 milliárd forint, amely a központi költségvetésből rendelkezésre állt erre a célra, teljes egészében elegendő a kórházak adósságkonszolidációjára - mondta Zombor Gábor.

Közölte, tegnap átutalták az állami fenntartású 99 intézménynek a pénzt. A Honvédkórház, amelynek a legnagyobb a tartozása és 3,9 milliárd forinttal részesül a konszolidáció összegéből, a két minisztérium közötti fejezetátcsoportosítás miatt pénteken kapja meg a támogatást, míg az egyházi fenntartású és az állami többségű gazdasági társaságok által fenntartott intézmények a jövő hét elején jutnak hozzá a pénzhez. 

Minden forrás a kórházak rendelkezésére áll, hogy teljeskörűen, minden lejárt tartozásukat kiegyenlítsék, az 500 millió forint alatti tartozásokat is - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. 

Hozzátette, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) az ellenőrzés során azt tapasztalta, hogy sok esetben nem egyeztek a kórházak és a beszállítók által közölt adatok, és előfordult, hogy olyan pluszköveteléssel álltak elő beszállítók, amelyek nem voltak indokoltak. Kiderült az is, hogy bizonyos szolgáltatások, eszközök beszerzési ára eltérő az egyes kórházakban, annak ellenére, hogy ugyanattól a beszállítótól származnak, ezek pedig arra inspirálják az államot, hogy bizonyos szerződéseket "vizsgáljon felül". Zombor azt mondta, a nagy beszállítók "felelősséggel és tisztességgel" álltak a tárgyalásokhoz. 

Kiemelte: a cél az, hogy a kórházak adósságnövekedése megálljon, de a kórházaknak is fegyelmezetten kell gazdálkodniuk.  

 

MTI / vg.hu (Címlap: a kép illusztráció - Forrás: timthumb.com)

Posted by SEJT on 2015. május 29.

 

h i r d e t é s