h i r d e t é s

Auschwitzba látogatott az amerikai képviselőház elnöke

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Auschwitzba látogatott az amerikai képviselőház elnöke

2020. január 21. - 14:34

 

A volt náci német haláltáborba, Auschwitzba látogatott kedden az amerikai képviselőház demokrata elnöke, Nancy Pelosi, aki a lengyel alsó- és felsőházi elnökök kíséretében lerótta tiszteletét az áldozatok emléke előtt, és megkoszorúzta a láger Halálfalát.

Forrás: Flickr / César González Palomo

A csütörtöki jeruzsálemi Holokauszt Világfórumra tartó Pelosi megtekintette a volt Auschwitz I. koncentrációs tábort és az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábort is.

Auschwitz I. lágerben az amerikai politikus Elzbieta Witek lengyel alsóházi, valamint Tomasz Grodzki felsőházi elnök társaságában megkoszorúzta a Halálfalat, amelynél a németek több ezer embert, többségükben lengyel politikai foglyokat lőttek agyon.

Este Pelosi még megbeszéléseket folytat két lengyel hivatali partnerével.

Az auschwitzi koncentrációs tábort a hitleri Németország 1940-ben építtette Lengyelországnak a harmadik birodalomhoz csatolt részén, eredetileg lengyel foglyok számára. Az auschwitzi emlékmúzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumban fogva tartottak számát, közülük 1,1 millió volt zsidó. Auschwitzba 1944 májusától közel 440 ezer magyarországi zsidót deportáltak, ez lett a megsemmisítésük fő színhelye.

Az auschwitzi emlékhelyen január 27-én több ország államfőjének részvételével nemzetközi megemlékezést tartanak a haláltábor felszabadításának 75. évfordulójáról. (MTI)


 

h i r d e t é s