h i r d e t é s

"Az a politikus aki nem hazája, nemzete érdekeit képviseli és nem azon munkálkodik, az népének árulója!"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

"Az a politikus aki nem hazája, nemzete érdekeit képviseli és nem azon munkálkodik, az népének árulója!"

2018. november 26. - 17:07

Szijjártó Péter elismerte, hogy a multik érdekében módosítanak a Munka törvénykönyvén

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Arndt Kirchhof, a Kirchhoff Gruppe társtulajdonosa fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (j) Düsseldorfban 2018. november 26-án. - MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Szijjártó Péter Németországban düsseldorfi újságírók előtt arról beszélt, a német multik mennyire kedvezően fogadták a magyar Munka Törvénykönyvének módosítását, írja a 444.hu. A „rabszolgatörvényként” elhíresült módosítás évi 250 óráról 400 órára növelné az elrendelhető rendkívüli munkaidő mértékét, de a dolgozók jogait más szempontból is csorbítaná.

Az MTI tudósítása szerint a magyar külügyminiszter a módosításnak éppen azt az aspektusát dicsérte Düsseldorfban, amit például az LMP, az MSZP és a Párbeszéd hétfői sajtótájékoztatóján kifogásoltak az ellenzéki képviselők: hogy a kormány a német multik érdekeit helyezi a magyar dolgozók érdekei elé.

„A Magyarországon beruházó észak-rajna-vesztfáliai cégek egyértelműen kedvezően fogadták a magyar kormány azon törvénymódosító javaslatait, amelyek tovább növelik az ország versenyképességét, és a korábban kihívásként emlegetett munkaerőpiaci helyzeten javítanak”

– idézi Szijjártót a 444.hu cikke.

Szijjártó azt is elmondta, hogy a magyarországi vállalatok már régóta kérték, hogy „biztosítsák nekik: megnövekedett beruházásaikhoz a szükséges munkaerő rendelkezésre fog állni.” A miniszter szerint a tervezet versenyképesebbé teszi a magyar munkaerőpiacot, ezzel pedig „a német cégek beruházási kedvét Magyarországon fenn lehet tartani.”

Az MSZP hétfői sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó feltette a kérdést, hogy véletlen-e, hogy pont Kósa Lajos a módosítás egyik benyújtója, akinek a városába éppen most telepíti a BMW új, magyarországi gyárát? A párbeszédes Tordai Bence pedig kijelentette, hogy „egyértelművé vált, hogy a Fidesz a német ipari érdekeket szolgálja ki és nem a magyar munkavállalók érdekeit védi.”

Tóth Bertalan, az MSZP képviselője napirend előtti felszólalásában a hétfői parlamenti ülésen elmondta, hogy az ülést megelőző, a rabszolgatörvényt tárgyaló bizottsági ülésen – melyen a tervezetet benyújtó Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf nem vett részt – az egyik megjelent fideszes képviselő elismerte, hogy a multik kérték a Munka Törvénykönyvének módosítását a kormánytól.

(444.hu / MTI / Mérce)