h i r d e t é s

Az agy saját hulladékeltávolító rendszerével kapcsolatos problémák állhatnak az Alzheimer-kór mögött

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az agy saját hulladékeltávolító rendszerével kapcsolatos problémák állhatnak az Alzheimer-kór mögött

2022. június 20. - 05:41

A képeken nagyon látványos, ám annál károsabb az agyban zajló folyamat. Viszont az eddigieknél sokkal korábban megjelennek a jelei.

Forrás: nature.com

Az Alzheimer-kór kialakulására utaló jelek sokkal előbb megjelennek az agyban, mint azt korábban hitték. Ezek a jelek tulajdonképpen mérgező, hulladéknak minősülő anyagok felhalmozódását jelentik, amelyek a mikroszkópos felvételeken virág formájú képződményeknek tűnnek - írta egy, a Nature Neuroscience folyóiratban közzétett tanulmány alapján az Origo.

A kutatók kísérleti egereken követték nyomon a betegség lefolyását. A megfigyelések alapján a probléma gyökere az agysejtek lizoszómáinak „meghibásodása" – ezek a sejtszervecskék bontják le az anyagcsere során keletkező hulladékokat, távolítják el a sejtmaradványokat.

Amikor a lizoszómák a savas enzimjeikkel a hulladék eltávolításába kezdtek, a kutatók azt vették észre, hogy egyes lizoszómák a lebontásra ítélt sejthulladékkal egyesülve rendellenesen megnagyobbodtak, majd a membránon átlépve virág formájú képződménnyé váltak a sejtmag közelében.

Ezekben a „mérgező virágokban" a szakértők azonosították a kórért felelős amiloid lerakódások szálait.

A tanulmány vezető szerzője, Ju-Hyun Lee szerint ez ellentmond a korábbi hipotéziseknek, amik a sejten kívüli, későbbi amiloid plakkokra koncentráltak, és nem vettek tudomást a neuronokon belül, korábban megjelenő kóros felhalmozódásokról.

A felfedezés megmutatta azt is, hogy azért nem voltak eredményesek a betegség súlyosbodásának megállításában az amiloid lerakódások eltávolítását célzó kezelések, mert az agysejtek már jóval azelőtt károsodtak, hogy az amiloid plakkok a sejten kívül megjelentek. (Infostart)