h i r d e t é s

Az Akkuyu Atomerőmű 2. blokkján a helyére emelték a reaktortartályt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az Akkuyu Atomerőmű 2. blokkján a helyére emelték a reaktortartályt

2022. szeptember 22. - 15:56

Az Akkuyu Atomerőmű építési területén beemelték a helyére a 2. blokk reaktortartályát. 

A 2021. december végén tengeri úton a helyszínre szállított reaktortartályon az ideiglenes tárolóhelyen előzőleg már elvégezték az érkeztetési vizsgálatot. Innen vitték azt az építési területre, ahol egy
speciális Liebherr LR 13 000-as daru segítségével a végleges helyére, a reaktoraknába emelték. A reaktortartály beszerelése mintegy 6 órán át tartott.

„A 2-es blokk reaktortartályának beszerelése az idei év egyik legfontosabb eseménye. Szeretném kiemelni a beszerelést végző csapat és az emelőberendezések kezelőinek kifogástalan munkáját. A reaktortartály beemelése és a szerelés rendkívüli pontosságot igényel, a legnagyobb tűrés vízszintes irányban nem haladhatja meg az egytized millimétert. Gratulálok minden szerelőnek, darukezelőnek és a többi szakembernek a 2. blokk reaktortartályának sikeres beemeléséhez!” -  mondta Szergej Buckih, az Akkuyu Nuclear Rt. vezérigazgatójának első helyettese, az épülő Akkuyu Atomerőmű igazgatója.

A 2. blokk reaktorépület építési munkálatainak korábbi szakaszaiban már beszerelték a zónaolvadék-csapdát, elvégezték a reaktortartály hegesztett  tartó- és rögzítőszerkezeteinek bebetonozását valamint a reaktortartály hőszigetélésére is sor került. Közvetlenül a reaktor helyére emelése előtt beszerelték a tartógyűrűt, amely felveszi a reaktor tömegének jelentős részét.  A reaktortartály beszerelésének ellenőrzését a gyártómű, egy független ellenőrző szervezet és a török nukleáris hatóság (NDK) szakemberei végezték.

A reaktortartály az atomerőmű alapberendezése, amelynek gyártása hosszú időt vesz igénybe. Az atomerőmű üzemelése során a reaktortartály foglalja magában az aktív zónát. A reaktor aktív zónájában a fűtőelemeken kívül a nukleáris reakciót illetve a keletkező hő hűtőközegnek történő átadását szolgáló szerkezeti elemek vannak. A reaktortartály fizikai jellemzői: magassága 11,45 méter, az átmérője 5,6 méter, a tömege pedig 343,2 tonna.

Az Akkuyu Atomerőmű 2. blokkjának reaktortartályát 2019 márciusában kezdték gyártani. A gyártási folyamat alatt a berendezést mindenre kiterjedően ellenőrizték, beleértve a nyomáspróbázást és a reaktortartályban lévő berendezések méretpontossági ellenőrzést szolgáló beszerelését is. A mindenre kiterjedő ellenőrzés eredménye alapján a megfelelőséget tanúsítő bizottság megerősítette, hogy a berendezés mindenben megfelel az összes tervezési paraméternek és a reaktortartály magas minőségben készült el.