h i r d e t é s

Az alapjogsértő törvényeket az AB nem helyezte hatályon kívül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az alapjogsértő törvényeket az AB nem helyezte hatályon kívül

2022. július 06. - 06:34

Az Alkotmánybíróság (AB) döntése szerint a rendőrség, a honvédség és a titkosszolgálatok nem férhetnek hozzá korlátlanul az állampolgárok telefonos és internetes adataihoz — közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Forrás: Alkotmánybíróság - hivatalos oldal / The Constitutional Court of Hungary/Facebook

A hatályos törvény szerint az internet- és mobilszolgáltatók kötelesek bizonyos kommunikációs adatokat fél-egy évig, de egyes esetekben az előfizetés megszűnése után is megőrizni, hogy azok a hatóságok részére hozzáférhetők legyenek. Bár a kommunikációt magát nem rögzítik, az adatok között van többek között a hívó felek kiléte, a hívás hossza, a telefonok azonosító jelei és a cellainformációk, illetve internetes kommunikáció esetén a felek IP-címei, technikai adatai.

A törvény egy uniós irányelvet ültetett át, erről azonban az Európai Unió Bírósága már 2014-ben kimondta, hogy sérti a magánszférához való alapvető jogot – a magyar törvényhozás mégsem módosított a szabályozáson. Most az Alkotmánybíróság megállapította alaptörvény-ellenességet: sokkal pontosabban meg kellene határozni, hogy milyen célból lehet elkérni az adatokat, és ez csak bírói vagy más független szerv engedélyével történhetne.

A döntést a TASZ üdvözöli, érthetetlen azonban, hogy arra miért kellett hat évet várni a döntésre, amikor az Alkotmánybíróság saját bevallása szerint is milliókat (minden mobiltelefonon vagy interneten keresztül kommunikáló személyt) érintő problémáról van szó. A jogvédő társaság szerint az sincs rendben, hogy az AB “csak” alkotmányellenes mulasztást állapított meg, felszólítva az országgyűlést a pontosításra, ahelyett, hogy megsemmisítette volna az alapjogsértő törvényhelyeket. (minuszos.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s