h i r d e t é s

Az ellenzék felszólította Orbánt, hogy most ne találkozzon Putyinnal

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az ellenzék felszólította Orbánt, hogy most ne találkozzon Putyinnal

2022. január 24. - 17:05

 

Az ellenzék felszólította Orbánt, hogy most mégse találkozzon Putyinnal Moszkvában Mint írták, a jelen feszült helyzetben "kifejezetten károsnak és nemzeti érdekeinkkel ellentétesnek" tartják Orbán és Putyin baráti találkozóját.

A kép illusztráció! - Forrás: Al Jazeera

Vlagyimir Putyinnal február 1-re tervezett moszkvai találkozója lemondására szólította közleményében Orbán Viktor miniszterelnököt az Egységben Magyarországért néven egyesült ellenzék. Szerintük az ukrajnai konfliktus körüli feszült helyzetben "kifejezetten káros és a nemzeti érdekeinkkel ellentétes" egy ilyen baráti találkozó, mivel azt sugallja, hogy "a NATO és EU tagállamok nem egységesek Putyin javaslatainak elutasításában". Ezzel pedig szerintük a magyar miniszterelnök "közvetve bátorítja az orosz elnököt a jelenlegi feszült helyzet további eszkalálására".

Amiatt is aggódnak, hogy a hírek szerint a találkozón "döntő lépést kívánnak tenni Paks 2 építése kapcsán", illetve egy újabb, "Magyarország számára előnytelen" gázmegállapodást is tető alá akarnak hozni.

Közleményükben röviden ismertették, hogy az elmúlt hónapokban "állandósult az orosz katonai fenyegetés" Ukrajnával szemben, illetve arra is, hogy az orosz vezetés újra saját érdekszférájába kívánja vonni Közép-Európa egykori szocialista országait.

"Az Egységben Magyarországért szövetség üdvözli, hogy mind az Egyesült Államok vezetése, mind a NATO egyértelműen elutasítja az orosz vezetés abszurd, a mi biztonságunkat és szuverenitásunkat alapjaiban fenyegető javaslatait" - írták, hozzátéve, hogy a magyar kormánytól is ugyanezt várnák, ám "a más esetekben szuverenitásunkra oly kényesnek és sértődékenynek mutatkozó" kormány "egyáltalán nem utasította vissza az orosz javaslatot".

Bírálták Szijjártó Péter külügyminisztert is, akitől szerintük határozott kiállás helyett csak "üres, tartalmatlan szócséplésre" futja. Szijjártó hétfőn, az EU külügyminiszterei brüsszeli tanácskozásának szünetében valóban semmit mondott, amikor az eszkaláció helyett a diplomáciai megoldást sürgette, bár azt pillanatnyilag leginkább az orosz diplomácia akadályozza, melynek vezetője, Szergej Lavrov 2021. december 29-én Barátságért-érdeméremmel tüntette ki Szijjártót. (444.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s