h i r d e t é s

Az ellenzék szétszedte Gulyás Gergely napirend előtti felszólalását

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az ellenzék szétszedte Gulyás Gergely napirend előtti felszólalását

2020. április 06. - 15:21

 

Valamennyi frakció válaszolt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter koronavírus-járvánnyal összefüggő napirend előtti felszólalására hétfőn az Országgyűlésben. A Fidesz poltikáját Vejkey Imre KDNP-s igyekezett megvédeni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 6-án. - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ülés ezt követően a képviselői napirend előtti felszólalásokkal folytatódott, amelyek témája szintén a járvány elleni védekezés volt.

LMP: a kormány lemondott a nyugdíjasokról

Schmuck Erzsébet (LMP) reakciójában úgy fogalmazott, a miniszterelnök bejelentéséből azt a következtetést lehet levonni, hogy a kormány lemondott a nyugdíjasokról. Szégyennek nevezte, hogy a kabinet csak jövőre akar egy heti, vagyis átlagosan mintegy 30 ezer forintos támogatást adni az időseknek, miközben az élelmiszerárak már most a "csillagos egekbe szálltak".
Az LMP azt várja a kormánytól, hogy már a következő hónapban fizesse ki azt a különbözetet, ami az idei, három százalék alatti nyugdíjemelés és a négy százalék feletti infláció között található - húzta alá Schmuck Erzsébet.

DK: a nyugdíjasok szenvedik meg az önkormányzati forráselvonást

Oláh Lajos (DK) válaszában azt mondta, a kormány tulajdonképpen a nyugdíjasoktól vett el akkor, amikor csökkentette az ő ellátásukról gondoskodó önkormányzatok finanszírozását. Elfogadhatatlannak minősítette, hogy a kormány úgy csökkentette a települések támogatását, hogy közben járványügyi feladatokat delegált hozzájuk.
Hangsúlyozta, a DK azt követeli a kormánytól, hogy ne jövőre, hanem azonnal adjon támogatást a nyugdíjasoknak.

KDNP: Brüsszel és az ellenzék nyílt hazugságokat állít

Vejkey Imre, a KDNP nevében egyetértett Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentéseivel és a kormány veszélyhelyzetben tett intézkedéseivel.
A legfontosabbnak az emberek egészségének, életének védelmét nevezte, érhetetlennek tartva, hogy az ellenzék soraiból és a Brüsszelből ezt nem így látják, hanem veszélyhelyzet idején is "nyílt hazugsággal rugdosnak bennünket". "Szinte már kéksisakosokat küldenének az országra" - jegyezte meg.
Szerinte érthetetlen, hogy az EU a pandémia időszakában sem a koronavírussal foglalkozik, hanem Magyarországgal és Orbán Viktor miniszterelnökkel.
Kijelentette: a brüsszeli hazugságokkal ellentétben Magyarországon tíz éve és most is demokrácia van, ezért aki ennek ellentétét állítja, azt a vágyvezéreltség hajtja, nem pedig az igazság.

Fidesz: az önkormányzatok a legkisebb tehervállalók "Az önkormányzatok a legkisebb tehervállalók, ők azok, akiknél minden pénz megmarad" - jelentette ki Kocsis Máté (Fidesz), miután mindenkit köszöntött "a múlt héten a kormány által kiiktatott és bezárt parlamentben".
Emlékeztetett: a kormány 1345 plusz 663 milliárd forintot csoportosított át a járványügyi és a gazdaságvédelmi alapba a saját büdzséjéből. A bankoktól 55 milliárd forintot vonnak el, a multiktól 36 milliárdot, míg az önkormányzatoktól 34 milliárdot, vagyis a legkisebb tételt. Példaként hozta Budapest VIII. kerületét, ahol a 25 milliárd forintos tavalyi költségvetési főösszegnek mindössze a 0,7 százaléka, vagyis 184 millió forint volt a gépjárműadó-bevétel. Kijelentette azt is: a polgármesterek többsége kormánypárti, akik nem panaszkodnak, hanem végzik a dolgukat. Emlékeztetett arra is, hogy a szocialisták válság idején elvettek egyhavi nyugdíjat, míg a mostani kormány azt visszaadja, "önök a válság idején elvettek egyhavi bért, a mostani kormány pedig pénzt ad a munkahelyek megvédésére."

Párbeszéd: a Fidesz a diktatúráját építi tovább

Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint Orbán Viktor miniszterelnök megint hazudott, egy sor olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek semmi köze a járványhelyzethez, kizárólag a Fidesz diktatúráját épít tovább. Orbán Viktor járványkezelése nem más, mint ligetbetonozás, milliárdos közbeszerzés titkosítása, ingatlanok átjátszása a haveroknak, a természetvédelmi területek lerombolása, az egyetemek magánosításának előkészítése - fogalmazott napirend előtti felszólalásában.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy reagált: a parlament a veszélyhelyzetben is folytatja munkáját, a rendkívüli intézkedések a járvány elleni fellépésre vonatkoznak, más előterjesztések a szokásos rendben kerülnek az Országgyűlés elé.
Szólt arról, hogy eddig 744 koronavírusos beteget diagnosztizáltak, szerinte még nem lépett az ország a tömeges megbetegedések időszakába.

A főváros lehet a megbetegedések gócpontja, ezért nem mindegy milyen az együttműködés a budapesti városháza és a kormány között - közölte. Szóvá tette a múlt heti fővárosi tömegközlekedési járatritkításokat, azt, hogy Budapest nem támogatta a parkolás ingyenességét és hogy egy fővárosi fenntartású idősotthonból úgy kerültek kórházba idősek, hogy nem szóltak róla, hogy a vírusfertőzés által erősen érintett intézményről van szó.

Győzzék meg a főpolgármestert, hogy járjon el nagyobb gondossággal ezekben az ügyekben - kérte Dömötör Csaba.


 

h i r d e t é s