h i r d e t é s

Az elmúlt évtizedekben megháromszorozódott a cukorbeteg gyermekek száma

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az elmúlt évtizedekben megháromszorozódott a cukorbeteg gyermekek száma

2017. november 14. - 18:33

 

Az elmúlt 20-25 évben megháromszorozódott a gyermekeket érintő, 1-es típusú cukorbetegek száma - mondta Tóth-Heyn Péter, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatornán.

Forrás: huffingtonpost.com

A főorvos a Diabétesz világnapon elmondta, fontos megkülönböztetni a gyermekeket és a felnőtteket (2-es típusú) érintő cukorbetegséget, hiszen a gyerekek esetében autoimmun, s nem táplálkozással összefüggő betegségről van szó.

Az elmúlt 20 évben a gyermekek körében még nagyobb arányban jelent meg a cukorbetegség, mint a felnőtteknél; az utóbbiak száma megduplázódott az eltelt évtizedek alatt.

A cukorbetegség (diabetes mellitus) a világon közel 382 millió embert sújt, ez a szám az előrejelzések szerint 2035-re elérheti az 592 milliót.;
A betegek száma régiónként a 20-79 éves lakosság körében, millió fő Forrás: MTI 

Ma Magyarországon 750 ezer diabéteszes betegről tudnak.

Tízezer lakosra jutó diabetes mellitus megbetegedés a 19 éves és idősebb lakosság körében nemenként, 1999-2015 Forrás: MTI

Hozzátette, míg a felnőttkorban kialakuló betegség hátterében általában az elhízás áll, a gyermekeket érintő diabétesz arányának növekedése mögötti okokat egyelőre nem sikerült feltárnia az orvostudománynak, de mindenképpen valamilyen külső tényezőről van szó.

(MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s