h i r d e t é s

Az Emmi-miniszter fiával üzletelő luxusautó-kereskedőre cserélik az Egészséges Budapest Programért felelős miniszteri biztost?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az Emmi-miniszter fiával üzletelő luxusautó-kereskedőre cserélik az Egészséges Budapest Programért felelős miniszteri biztost?

2019. május 21. - 14:37

 

Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselője levelet ért Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjének.

Forrás: MTI

"Tisztelt Miniszter Úr!

Tisztelt dr. Kásler Miklós!

A hónap elején érkezett a hír, hogy menesztették dr. Cserháti Pétert, aki 2016-tól miniszteri megbízottként az Egészséges Budapest Program irányításáért is felelt. Arról azonban nem értesült a nyilvánosság, hogy miért távozott a komoly szakmai tapasztalattal rendelkező vezető, és arról sem, hogy a személycserét követően zavartalan lesz-e a terület irányítása.

Levelem megírására az is motivált, hogy a volt miniszteri biztos pozíciójának leendő várományosát még mindig homály fedi: közel egy hónapja nem látunk tisztán, miért nem hosszabbították meg a miniszteri biztos megbízását, és azt sem tudni, hogy a következő időszakban ki felel majd az egészségügy fővárosi rendbetételéért.

Aggodalomra ad okot, hogy az egyetlen eleddig felmerült lehetséges utód Tóvizi Attila, akinek mind egészségügyi, mind államigazgatási tapasztalata hiányos. Nehezen érthető, hogy az üzleti szférából 2019. január 1-jén miniszteri biztosi székbe érkező fiatalember – akiről a nyilvánosság mindössze annyit tudott, hogy egy Pomázon bejegyzett cég tulajdonosaként luxusautókölcsönzőt működtetett, valamint egy takarítóvállalat vezetője volt –, miért lehetne alkalmas az egyébként súlyos válságágazatnak számító egészségügy bármely területének rendbetételére.  

Szeretném megtudni, igazak-e azok a hírek, melyek szerint Tóvizi Attilára bíznák az Egészséges Budapest Programot, melynek eddig, még szakértői kezekben is nagyon kevés eredménye volt, több tízmilliárd forintból? Szeretném továbbá megkérdezni, hogy a nagy tapasztalatú egészségügyi szakember, Cserháti Péter munkájára miért nem tart igényt a továbbiakban a minisztérium? Ki döntött a cseréről és milyen szakmai indokok alapján merült fel, hogy egy végzettségét tekintve mérnök kisvállalkozó töltse be ezt a posztot? Mi igaz azokból a sajtóértesülésekből, mely szerint Tóvizi Attila az Ön fiának üzlettársa és jó barátja?

Tisztelettel kérem a Miniszter urat, adjon választ az a fenti kérdésekre, és adjon tájékoztatást az alábbiakról.

A katasztrofális állapotban lévő budapesti ellátás rendbetételét célzó program nagy reményekkel vette kezdetét 2017-ben, és több tízmilliárd forintot költöttek már rá. Kézzel fogható eredménye alig van. Napról napra robbannak ki az újabb és újabb botrányok a budapesti kórházakon tapasztalható áldatlan állapotok miatt. Műtétek maradnak el az orvoshiány miatt, betegek halnak meg a nem megfelelő ellátás következtében.

A fenti személycserén túl, szeretném továbbá megtudni, hol tart jelenleg az EBP. Mikor várható javulás végre a budapesti és a Pest megyei egészségügyi ellátás területén? Milyen beruházások valósultak meg a program keretében? Mennyit költöttek ezekre pontosan, és mekkora a program további tervezett költségvetése? Milyen fejlesztések, beruházások és építkezések vannak még hátra? Mennyit fognak a jövőben költeni a programra? Mikorra ér véget a program? És milyen eredményt várnak tőle?

A budapesti és a Pest megyei kórházi ellátás színvonala méltatlan a XXI. századi, európai Magyarországhoz. Az egészségügyi államtitkárságon szemmel láthatóan fejetlenség és zűrzavar uralkodik, ennek pedig a fővárosban és a környékén élő betegek a legfőbb kárvallottjai. Az Egészséges Budapest Program szakmaiságával kapcsolatban is komoly aggályok merülnek fel. Kérem, oszlassa el ezeket!

Várom megtisztelő válaszát.

Tisztelettel:

Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselője"


 

h i r d e t é s