h i r d e t é s

Az ENSZ volt vezető klímatárgyalója szerint eljött a polgári engedetlenség ideje

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az ENSZ volt vezető klímatárgyalója szerint eljött a polgári engedetlenség ideje

2020. február 26. - 12:42

 

„Ideje erőszakmentes politikai mozgalmakban részt venni, ahol csak lehetséges.” - írja a 444.hu.

Klímahétnyitó demonstráció a Széll Kálmán téren. Forrás: Balogh Zoltán Fotó: MTI

Ezt írja a napokban megjelenő könyvében Christiana Figueres, az ENSZ volt vezető klímakutatója a Forbes cikke szerint, amit a Magyar Hang idéz.  Figueres vezette a tárgyalásokat a 2015-os párizsi klímacsúcson, most pedig The Future We Choose: Surviving the Climate Crisis (A jövő, amit választunk: Túlélni a klímaválságot) címmel jelenik meg könyve stratégiai tanácsadójával, Tom Rivett-Carnac-al közösen. 

Figueres szerint erőszakmenetes ellenállással lehet rávenni az intézményeket arra, hogy cselekedjenek klímaügyben. Emellett szerinte a szavazás is fontos módszer:

„Sokaknak kell úgy szavaznia, hogy a klímaváltozást tekintik elsődlegesnek. A klímavészhelyzet közben sürgősen rá kell vennünk azokat, akik magas pozíciókért indulnak, hogy a probléma nagyságához mért megoldásokat kínáljanak”, írja Figueres.

A szerzők támogatják az Extinction Rebellion mozgalmat és Greta Thunberget is, és felidézik azokat az aktivistákat, akik a klímaváltozáshoz fogható méretű problémákkal szemben értek el változást: Gandhit, Martin Luther Kinget és Nelson Mandelát.

A polgári engedetlenség nemcsak egy erkölcsös választás, hanem a leghatásosabb módja annak, hogy hassunk a világpolitikára

 írják.

444.hu.
 


 

h i r d e t é s