h i r d e t é s

Az EP elítéli a kormányzati propagandát: védenék a média sokszínűségét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az EP elítéli a kormányzati propagandát: védenék a média sokszínűségét

2020. október 27. - 06:08

 

A médiaszabadság védelmét az EU-ra bízná a kormányzati gyülöletbeszédet is bíráló európai parlamenti jelentéstervezet.

A kép illusztráció! - Fotó: MTI/Varga György

Az Európai Parlament elítéli, hogy egyes tagállami kormányok igyekeznek elhallgattatni a független médiát, próbálják aláásni a sajtószabadságot és a média sokszínűségét. Ezért sürgeti, hogy uniós szinten jöjjön létre egy olyan mechanizmus a médiaszabadság és médiapluralizmus védelmére, amely konkrét előírásokat és ösztönzőket tartalmaz. Többek között ez áll az EP állampolgári jogi bizottsága elé került állásfoglalás-tervezetben, amelyről ma szavaz a szaktestület, majd várhatóan néhány hét múlva a parlament plenáris ülése.

A médiaszabadságról, az újságírók védelméről, a gyűlöletbeszédről és a dezinformációról szóló dokumentum leszögezi: sajnálatos, hogy egyes uniós országokban a közszolgálati műsorszórás kormányzati propagandává silányult, amely gyakran becsmérli az ellenzéket és a társadalmi kisebbségeket.

Az Európai Parlament felszólítja az Európai Bizottságot, hogy hozzon létre egy olyan jogi eszközt, amelynek segítségével ellenőrizhetővé válik, hogy a közmédia megfelel-e a tényeken alapuló, tisztességes és etikus újságírás követelményeinek. A jelentéstervezet elutasítja az információhoz való hozzáférést korlátozó kormányzati magatartást is. A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a sajtó képviselői megfelelően tudósíthassanak a parlamenti vitákról és hozzáférhessenek közérdekű adatokhoz – fogalmaz a szöveg, amelyet mintha egy az egyben a magyar helyzetről írtak volna.

Az EP nehezményezi, hogy bizonyos kormányok állami támogatások segítségével rombolják a média sokszínűségét, ezért "kéri a Bizottságot, hogy tagállami szinten ellenőrizze a meglévő uniós eszközök alkalmazását a médiatulajdonlás koncentrációja és az illegális állami támogatások ellen". A képviselők kifogásolják, hogy egyes tagállamokban a médiaszabályozó szervek a kormány befolyása alá kerültek és elfogultak a hatalmon lévőkkel szemben kritikus kiadványokkal. Az elfogadás előtt álló állásfoglalás megerősíti, hogy az EU következő többéves költségvetésében egy állandó európai újságírói alapot kell létrehozni, amely közvetlen pénzügyi támogatást nyújtana a független újságíróknak és médiaorgánumoknak.

Európa-szerte nő a gyűlöletbeszéd a kormányok és politikai pártok kommunikációjában – állapítja meg a jelentés-tervezet, amely hosszan taglalja a dezinformáció okozta károkat és veszélyeket is. Hangsúlyozza, hogy a Covid okozta veszélyhelyzetet szélsőjobboldali, populista csoportok és politikusok arra használták fel, hogy felerősítsék a bevándorlásellenes retorikát. "Az EP elítéli az összeesküvés-elméleteket és az államilag finanszírozott dezinformációs kampányokat. Kéri az Európai Bizottságot, hogy nyíltan ítélje el és cáfolja meg az állami hatóságok által terjesztett, az Európai Unióval kapcsolatos hazugságokat és álhírterjesztést, valamint tegyen közzé és terjesszen tényeken alapuló választ a polgárok tájékoztatása érdekében" – olvasható a szavazásra bocsátott szövegben. 

Halmai Katalin (Brüsszel) / népszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s