h i r d e t é s

Az erdős hegyekkel körbeölelt Kotori-öböl

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az erdős hegyekkel körbeölelt Kotori-öböl

2022. november 11. - 09:19

A Kotori-öböl Montenegro legcsodálatosabb vidéke. Az Adriai-tenger délkeleti partján fekszik, csak egy kicsit délebbre a horvát tengerparti szakasztól. A lakosság legnagyobbrészt szerb, de nagy számban élnek itt horvátok és magukat jugoszlávként definiáló emberek is.

Forrás: wanderers.hu

Az öböl partvonala 107 kilométer hosszan kígyózik. Északról az Orjen hegység, délről a Lovcen hegység csúcsai ölelik körbe. A hegyek jóvoltából elviselhető a kánikula is ebben a térségben.

A kotori vár jellegzetességei

Rengeteg látnivaló akad a Kotori-öböl varázslatos vidékein. A legnevezetesebb turisztikai célpont a kotori vár. A várfal 4 és fél kilométer hosszan magasodik 2 és 16 méter között.

Az óváros legvégén fekszik Kotor legfontosabb látnivalója, a Szent Trifun Katedrális. Egy román templom alapjaira épült a 9. században. A munkálatokat 1166-ban fejezték be. Ebben az időben szentelték fel Kotor védőszentje tiszteletére.

Egy hatalmas földrengés sújtotta a térséget 1667-ben. Ekkor leomlott a székesegyház két tornya, illetve megsérült a homlokzata is. Ezután a román stílusú katedrális tornyait barokk stílusban építették újjá. Ekkor alakították ki a reneszánsz rózsaablakot is, így különösen érdekes látnivaló lett ez a katedrális.

Szigetek az öbölben

Egy legenda szerint, amikor egy hajó kifutott a tengerre Kotorból, a kapitány magával vitt egy szikladarabot. Amikor visszahajózott az öbölbe, meglátta a kotori várat és a sziklát egy zátonyra dobta.

Ebből keletkezett egy mesterséges sziget. Egy másik legenda szerint azonban egy tengerész meglátta Szűz Máriát, és a tiszteletére építettek templomot a helyiek. A Sziklák Asszonya Templom nevét a sok szikláról kapta.

A szomszédos Szent György szigeten egy bencés apátság tevékenykedik. A perastiak sokáig ide temették halottaikat, ezért a Holtak szigetének is hívják. Minden év júliusában körmenetet tartanak itt, amelyen azonban csak férfiak vehetnek részt. Hajókkal érkeznek, és kis szikladarabokat visznek a szigetre. Az első hajóban utazik a polgármester és a pap.

A Kotori-öböl bejáratánál fekszik a Mamula erőd egy picike mészkő szigeten. Az erőd börtönként funkcionált a két világháború között. Több filmet is forgattak a szigeten, ma pedig szabadon látogatható.

Kotor – „a macskák városa”

Aki járt már Kotor városában, tudja, hogy legalább akkora becsben tartják itt a macskákat, mint Indiában a tehenet. A legenda szerint a hajósokkal érkeztek a macskák a városba.

Rengeteg macskát csodálhatunk meg az utcákon, tereken, ablakokban. Macskaköveken járunk, és mindenhol macskákba botlunk. Ajándéktárgyak sokaságán is visszaköszönnek a cicák. Fajtájukat tekintve is gazdag a felhozatal. A padokon nem biztos, hogy le tudunk ülni tőlük. Kotorban még múzeumot is tartanak fenn a macskáknak - annyira szeretik őket a helyiek és vigyáznak rájuk, hogy méltán váltak Kotor jelképévé a cicák.