h i r d e t é s

Az Európai Bizottság tesz az EP-ultimátumra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az Európai Bizottság tesz az EP-ultimátumra

2021. március 29. - 17:15

 

Nem hajtja végre a képviselő-testület követelését, viszont ígéri, hogy visszamenőleg is számon fogja kérni a jogállam érvényesülését.

Ursula von der Leyen - Forrás: European Parliament / wikipedia

Az Európai Bizottság (EB) megvárja az EU Bíróságának ítéletét, és csak azután fogja letenni az asztalra a jogállami szabályrendszer alkalmazására vonatkozó rendelkezéseit - nyilatkozta lapunknak Ujvári Balázs bizottsági szóvivő. Mivel a bírósági döntés leghamarabb az év második felében várható, a jogállami normáknak megfelelő pénzköltés ellenőrzésével megbízott testület addig nem kíván eljárást kezdeményezni egyetlen tagország ellen sem. Ezzel az EB teljesíti az állam- és kormányfőknek tavaly decemberben tett ígéretét, és egyben fittyet hány az Európai Parlament (EP) figyelmeztetésére.

Az EP a múlt héten állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólította az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul kezdje meg az uniós kifizetéseket a jogállam tiszteletben tartásához kötő, az év eleje óta hatályban lévő rendelet alkalmazását. A képviselők június elsejéig adtak haladékot a biztosi testületnek arra, hogy közzétegye a jogszabály pontos végrehajtási utasításait, másként az EU Bírósága elé citálják. A parlament szerint a tagállami vezetők nem írhatják elő az Ursula von der Leyen vezette grémiumnak, hogy mikor és hogyan alkalmazza a közösségi jogot. Márpedig tavaly decemberben pontosan ez történt, amikor az állam- és kormányfők engedtek a magyar és a lengyel kormány zsarolásának, és belementek a jogszabály bevezetésének az elhalasztásába. Az EU27-ek abban állapodtak meg, hogy az Európai Bizottság csak a jogszerűségéről szóló kedvező bírósági ítélet megszületése után fogja alkalmazni a rendeletet. Budapest és Varsó március közepén meg is támadta a jogszabályt az uniós bíróságon.

Brüsszel azonban nem tekinti holt időnek az ítéletig hátralévő hónapokat. A szóvivő megerősítette, hogy már megkezdték a közösségi forrásfelhasználás nyomon követését az előírásoknak megfelelően. 

"Minden szabályszegést meg fogunk vizsgálni, ami január 1-je után történik, egyetlen esetet sem fogunk szó nélkül hagyni" - tette hozzá Ursula von der Leyen bizottsági elnök korábbi nyilatkozatára utalva. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s