h i r d e t é s

Az exit pollok szerint Frans Timmermans szocialistái nyerték az EP-választást Hollandiában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az exit pollok szerint Frans Timmermans szocialistái nyerték az EP-választást Hollandiában

2019. május 24. - 07:20

 

Az Ipsos publikálta exit pollját, amely óriási meglepetést irányoz elő: Frans Timmermans szociáldemokratái (PvdA) 18,4%-kal nyerték meg a mai voksot: mindenkit megelőzve 5 EP-helyet szereztek, a kormányzó VVD 4 helyet kapna, 14,6%-kal. - írja a merce.hu.

Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje, az Európai Bizottság alelnöke beszédet mond az MSZP "Szövetségben Európával" című kampányrendezvényén az Europe Congress Centerben 2019. május 18-án. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az Orbánt a Néppártból kizárni akaró holland kereszténydemokraták ugyan harmadikak, de így is négy helyet hoztak, 12,5%-kal. Óriási csalódásnak tűnik Thierry Baudet pártjának, a szélsőjobboldali FvD-nek a teljesítménye, csupán három helyet szerezhettek meg az exit poll szerint 11,2%-kal.

Ötödik helyen Judith Sargentini pártja a GroenLinks lett 10,4%-kal, ami kiugróan magas hozzájuk képest. Geert Wilders szélsőjobboldali pártja 4,1%-ot szerzett, 9,2%-os esést produkáltak, és csupán 1 mandátumot szerezhetnek, holott 2014-ben még 4 EP-helyük volt.

Az előző nyertes, a szociálliberális D66 is komoly esést produkált: 2014-ben 15,5%-al nyertek, most csak 6,3%-ot értek el, de Wilderst így is legyőzték.

Az európai parlamenti választások EU-szerte május 23 és május 26 között zajlanak, Hollandia ma szavazott, a hivatalos eredményeket csak vasárnap, május 26-án publikálhatják de nem-hivatalos exit-pollokat már lehet ismertetni.

merce.hu


 

h i r d e t é s