h i r d e t é s

Az idei Békemenetre nem jön a lengyel különvonat – inkább otthon békemeneteztek Ukrajnáért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az idei Békemenetre nem jön a lengyel különvonat – inkább otthon békemeneteztek Ukrajnáért

2022. március 03. - 19:08

A vonatot átadták a Putyin agressziója elöl menekülőknek. A CÖF szerint akkor jöjjenek busszal, autóval.

Forrás: Kluby Gazety Polskiej/Facebook

A kormánnyal és a Fidesszel meghitten szoros kapcsolatot ápoló CÖF idén március 15-re meghirdetett Békemenetén ezúttal nem vesznek részt szervezett formában lengyel vendégvonulók – írja az Átlátszó. Mint írják, ezekre az eseményekre 2012 óta hagyományosan különvonatot bérelt a Gazety Polskiej Klub, egy jobboldali-konzervatív magazinhoz kapcsolódó szervezet, idén azonban ez a szervezett utazás elmarad.

A Fidesz lengyel barátai eredetileg idén is jönni akartak, ez lett volna a jubileumi, tizedik közös vonulásuk. Azonban szerdán azt posztolták ki a Facebook-oldalukra, hogy az utazás elmarad.

Sajnos ma azt látjuk, hogy a vonat, amivel Magyarországra kellett volna mennünk, a Putyin bestiális viselkedése elől menekülő gyermekes anyák számára létfontosságúvá vált

– indokolták a posztban a döntést. A szervezet nemcsak a bérelt vonatot adja át inkább a lengyel vasúttársaságnak, hogy az ezzel is segítse a gyermekes anyák kimentését, hanem erőforrásai nagy részét is az Ukrajnából menekülők segítésére fordítja. A közleményben nem írnak arról, hogy a döntésnek köze lenne az Orbán-kormány Putyinhoz való viszonyához, viszont a magyar kormány támogatására való utalás sincs benne, ami korábban elengedhetetlen udvariassági gesztusnak tűnt.

A szervezet emellett március 1-jén otthon, Lengyelországban már szervezett egy valóban a békéről szóló békemenetet: az ukrajnai orosz agresszió ellen tiltakozó felvonuláson több ezren vettek részt.

A CÖF a döntésre válaszul levelet írt a lengyeleknek, amelyben arra kérik őket: „jöjjetek busszal, gépkocsival, tárt karokkal várunk benneteket”, míg az orosz agresszió kapcsán arról ír: „náci kommunista világromboló erők napjainkban ismét felbukkantak”, valamint arról is, hogy „az Ukrajna elleni orosz támadás a szörnyű 20. századi két világháború kezdetét idézi fel”. (Telex)


Kommentelne? Kattintson ide!