h i r d e t é s

Az ingyenesen járó EU-támogatások és a kedvezményes uniós hitelek helyett az Orbán-kormány újabb devizahitelt vett fel a piacról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az ingyenesen járó EU-támogatások és a kedvezményes uniós hitelek helyett az Orbán-kormány újabb devizahitelt vett fel a piacról

2022. június 10. - 05:47

Ennek nem lesz jó vége Magyarország számára – kiábrándító reakciók jöttek az Orbán-kormány újabb devizahitelére. Még jött pénz a befektetőktől, de megkérték az árát.

A kép illusztráció! - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Nem egy sikertörténet - így összegeztető magyar állam szerdán végrehajtott újabb, terven felüli devizakötvény-kibocsátása. Mivel az EU-val továbbra sem született megállapodás  a kohéziós támogatásokról, sem a Covid-19-járvány utáni gazdasági helyreállítási (RRF) támogatásról – vagyis nem jöhetnek a pénzek – az Orbán-kormány újabb, eredetileg nem tervezett kötvénykibocsátásról döntött.

Bár Varga Mihály pénzügyminiszter sietve megünnepelte a döntést, a piac nem fogadta túl  jól az Orbán-kormány újabb eladósodási akcióját. Ezt jelzi, hogy a tervezett 4,5 milliárd euró helyett, csak 3,5 milliárdnyi kötvényt sikerült kibocsátani, és azokat sem túl kedvező feltételekkel.

Az Erste Bank elemzése szerint a 10 év körüli dollár és euró hozamok rendre 5,8 és 4,5 százalék körül alakultak, ami jelentős felárat jelent az amerikai és európai benchmark hozamok felett. Például a dollárban denominált kötvények hozama azt mutatja, hogy Brazíliával vagyunk egy kategóriában, és még Mexikó szintjét sem érjük el. Egy szó mint száz, nem az Európai Unió ereje tükröződik a hozamfelárainkban.

A magas kamatfelár nyilvánvaló oka, hogy az uniós pénzek folyósítása körül továbbra is ott a bizonytalanság, miközben a költségvetési tervek szintjén úgy megyünk előre, mintha semmilyen probléma sem lenne. Mindeközben esik szét a gazdaság, rekordméretű külkereskedelmi hiánnyal és őrült iramban vágtázó inflációval nézünk szembe. Ez persze mélybe küldi a forint árfolyamát, ami az importált infláción keresztül megintcsak negatívan hat, mint ahogy az ehhez kapcsolódó kamatemelés szükségessége is.

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy az Orbán-kormány továbbra is élénkítené a gazdaságot az állami támogatásokkal, miközben a Magyar Nemzeti Banknak nyomnia kell a féket az infláció miatt, még úgy is, hogy az utóbbi időben kissé óvatosabb lett. Mindeközben a kocsi mintha kezdene kicsúszni a pályáról. Ez azt sugallja, hogy ennek nem lesz jó vége – vonják le a következtetést az Erste Bank elemzői.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. közleménye szerint a magyar állam 1,7 milliárd amerikai dollár értékben 7 éves futamidejű kötvényt 5,46 százalékos éves hozammal, további 1,25 milliárd amerikai dollár összegű, 12 éves futamidejű kötvényt 5,8 százalékos hozammal bocsátott ki. Az USD-ben denominált kötvényekkel párhuzamosan az ÁKK egy 750 millió eurós összegű, 9 éves futamidejű 4,5 százalékos hozamú sorozatot is értékestett.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon sikerként értékelte az újabb kibocsátást. Szerinte Magyarország sikerességét mutatja a mostani újabb eladósodás.  A kötvények iránti kétszeres kereslet azt mutatja hogy Magyarország a bizonytalan nemzetközi környezetben is képes önállóan a piacról finanszírozni magát - mondta. Hozzátette, a most bevont forrásokat az ország stabilitásának megőrzésére, előtörlesztésre, és a pénzügyi tartalékok növelésére fordítják. (Népszava)