h i r d e t é s

Az ismert étteremlánc tulaja futószalagon fizette a védelmi pénzt a Pénzügyi Igazgatóság korrupt tisztviselőinek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az ismert étteremlánc tulaja futószalagon fizette a védelmi pénzt a Pénzügyi Igazgatóság korrupt tisztviselőinek

2023. május 26. - 09:30

A rendőrség szerint a Medusa Group étteremlánc tulajdonosa védelmi pénzt fizetett, hogy békén hagyják őt az adóellenőrök. Mindez összefügg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nemrégiben végrehajtott, Pilátus (Pilát) fedőnevű akciójával, amely során a Pénzügyi Igazgatóság jelenlegi és egykori tagjait vették őrizetbe korrupció gyanúja miatt.

A kép illusztráció! - Forrás: TASR

Az eset korrupciós bűncselekmény elkövetésének gyanújával függ össze, amit 2017 és 2021 között követtek el, a keletkezett kár pedig meghaladja a 200 ezer eurót – írja az Aktuality.

2017 februárjában a vámosok razziát tartottak a Medusa Group étteremlánc éttermeiben, és lefoglalták a pénztárgépeket. A csoport vezetője, Peter Štecko ennek nem örült túlságosan, ezért kapcsolatba lépett Michal Suchoba vállalkozóval, aki közismerten František Imrecze, a Pénzügyi Igazgatóság volt elnökének volt a jó barátja. Suchobától állítólag megkérdezte, miért kellett ilyen látványosan végrehajtani a razziát, ugyanis az éttermek épp tele voltak vendégekkel. Suchoba a kérdéssel a kapcsolataihoz fordult a Pénzügyi Igazgatóságnál.

Akkoriban Ladislav Hanniker volt a csalásellenes részleg vezetője, és azt üzente Šteckónak, hogy ha azt szeretné, hogy ne ismétlődjenek meg hasonló problémák, akkor fizessen havonta 7500 eurót. Štecko tartott a csődtől, de magát és családját is féltette, ezért beleegyezett a dologba. Az Aktuality szerint kb. két éven keresztül minden hónapban letette a kért összeget, nyáron és az év végén pedig „üdülőpénzt” és „karácsonyi díjat” is fizetnie kellett. Összességében 210 ezer eurót fizetett ki ilyen módon.

2019 október végén Štecko felhagyott a kenőpénz fizetésével, mivel bevezették Szlovákiában az internetes kassza kötelező használatát, ezáltal pedig minimalizálódott a tér az adócsalás elkövetésére. Emellett a koronavírus-járvány, valamint a lockdown miatt szinte teljesen leállt a gasztrorészleg.

Akkoriban Šteckónál és a Medusa Groupnál jelentkezett egy másik gyanúsított, a Pénzügyi Igazgatóságnál magasabb pozíciót betöltő Daniel Čech. Ő azzal fenyegetőzött, hogy újabb razziát tarthatnak az étteremlánc éttermeiben, ami ezúttal kábítószerre, cigarettára és alkoholra irányulna. Štecko így kénytelen volt belemenni, hogy 3500 eurót fizessen neki havonta. A rendőrség meg van róla győződve, hogy Daniel Čech 2020-ban öt hónap alatt 14 ezer eurót fogadott el ilyen módon.

Čechet 2020-ban a Júdás fedőnevű akció keretén belül őrizetbe vette a NAKA, Suchoba pedig nem sokkal később elhagyta az országot.

A Pilátus akció harmadik gyanúsítottja Milan Guťan, a pozsonyi vámhivatal főnöke, aki szintén részesült a Medusa Group elleni hadjáratból. Ő Čech őrizetbe vételét követően telefonon vette fel a kapcsolatot Šteckóval. A Blue Bear étteremben való találkozás során azt javasolta Šteckónak, hogy folytassa a havi fizetést. Štecko ezt követően kétszer 5 ezer eurót adott át Guťannak.

A rendőrség Hanniker, Čech és Guťan ellen is eljárást indított, mindhárom személy szabadlábon védekezhet. (Parameter)


h i r d e t é s

Clicky