h i r d e t é s

Az ismert svéd koreográfus a világ egyik legnagyobb ipari robotját választotta táncpartneréül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az ismert svéd koreográfus a világ egyik legnagyobb ipari robotját választotta táncpartneréül

2018. szeptember 13. - 16:13

 

Fredrik „Benke” Rydman, a híres svéd koreográfus, az új, rendhagyó előadásának Stockholmban tartott, péntek esti (szeptember 7-ei) premierén, kifinomult páros táncot adott elő az ABB 900 kg-os IRB 6620-as ipari robotjával. 

A művészi előadás a technológia, az automatizálás és a mesterséges intelligencia változó társadalmi szerepére, illetve az ember és a robot közötti együttműködésre kívánja ráirányítani a figyelmet. A premier, amelyet a közönség hosszas tapssal fogadott, kivívta a kritikusok dicséretét is.  

Benke táncpartnere, az ABB IRB 6620 típusú robotja általában más típusú előadásokban arat kimagasló sikereket. Az IRB 6620-as robotot leggyakrabban gyártóüzemekben, így például autógyárakban alkalmazzák, ahol ponthegesztést, vagy a gyári dolgozókkal együttműködve bonyolult összeszerelési feladatokat végez. Az IRB 6620 az ABB egyik  legnagyobb, legerősebb és legsúlyosabb ipari robotjának számít.  

Benke partnere teljesítményét ezekkel a szavakkal méltatta: „Rendkívül precíz és pontos mozdulatai tökéletes partnerré avatják. Az időzítése, „ütemérzéke” mindig kifogástalan.”   
Erik Hellström, az előadás előkészítésén dolgozó egyik mérnök így nyilatkozott:

A zene és a robot közötti tökéletes összhangot és kapcsolatot nehéz volt megteremteni, de a Benkével végzett munka során e téren is gyors haladást értünk el. 

Az IRB 6620-as robot most láthatóan együtt él az előadással, és úgy tűnik, hogy valóban érzékelni képes a zenét és a táncost is.

Benke új előadása november 30-ig tekinthető meg Észak-Európa egyik legjelentősebb és legnagyobb kulturális központjában, a stockholmi Kulturhuset Stadsteatern-ben.  
A beharangozó video itt tekinthető meg.

 


 

h i r d e t é s