h i r d e t é s

Az már tényleg bajt jelez, ha Oroszország exportra szánt tankokat küld a frontvonalra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az már tényleg bajt jelez, ha Oroszország exportra szánt tankokat küld a frontvonalra

2022. október 06. - 06:21

Úgy néz ki, az ukrajnai frontra küldtek az oroszok legalább egy exportra szánt T-90Sz típusú harckocsit. Az eladásra szánt tankok mozgósításával az oroszok vélhetően súlyos harcjármű-veszteségeiket akarják kompenzálni.

Forrás: Twitter/Rob Lee

Több OSINT-oldal is megosztott egy fotót, melyen egy "V" jelzésekkel és háborús feliratokkal felfestett, orosz T-90Sz harckocsi látható.

A fénykép azért érdekes, mert ezt a modellt az oroszok nemzetközi exportra szánták eredetileg, a vevő jó eséllyel India lett volna.

Jellemző, hogy ha egy jelentősebb hadiparral rendelkező szereplő szorult helyzetbe kerül, az exportálni szándékozott hadiipari termékeit inkább saját haderejének adja. Így tett Ukrajna is, már a háború első hetei során.

Az oroszok persze ezt is megpróbálják kimagyarázni: orosz telegramos források szerint valójában India volt az, amely inkább mégsem kérte a T-90Sz harckocsikat és mondta fel a vásárlásukra megkötött szerződést.

Oroszország eddig legalább 1273 harckocsit vesztett az ukrajnai harcokban - ezek csak azok az eszközök, melyeknek megsemmisüléséről fényképes bizonyíték is van. A valós szám ennél magasabb is lehet. A megerősített veszteség már a teljes orosz mozgósítható harckocsi-állomány 30-40%-át, a raktári készlet 10-15%-át érheti el. (Portfolio)