h i r d e t é s

Az MSZP szerint elfogadhatatlan a kecskeméti tanítóképzés megszüntetése

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az MSZP szerint elfogadhatatlan a kecskeméti tanítóképzés megszüntetése

2021. szeptember 08. - 14:29

Érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte a kecskeméti tanítóképzés megszüntetését az MSZP két politikusa kedden.

Forrás: Librarius.hu

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a pártja Facebook-oldalán a kecskeméti tanítóképző elől közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, Kecskemét kormánypárti vezetésének és a Fidesz-KDNP-s kormánynak nem érték a tudás.

Az elmúlt tíz évben a kormány tönkretette az oktatást, beleértve a szakképzést és a felsőoktatást is – hangoztatta.

Az ellenzéki politikus – utalva a városban működő autógyárra – közölte, "a Mercedes lehet, hogy ma elhomályosítja sokak tekintetét", de nem állhat egy város csak egy lábon.

Szerinte a fiatalokat nemcsak kormány-, hanem önkormányzati szinten is segíteni kell. Így a kecskeméti polgármesternek nem a bezárásokat kellene támogatnia, hanem azért kellene lobbiznia a kormánynál, hogy a fiatal, pályakezdő pedagógusok bérlakást kapjanak – tette hozzá.

Kunhalmi Ágnes külön aggasztónak tartotta, hogy miközben elvész egy nagy múltú intézmény, a kormány a Fudan Egyetemet erőlteti. Az egyetem felépítését hitelből kellene a magyaroknak fizetniük és oda csak borsos áron juthatnának be a magyar diákok – érvelt.

Kitért arra is, hogy Magyarországon óriási, országos és rendszerszintű a pedagógushiány. Nagy hiba ilyenkor megszüntetni egy tanítóképzőt – jegyezte meg.

Közölte, 2014 óta 157 ezerről 146 ezerre csökkent a pedagógusok száma.

Kunhalmi Ágnes azt ígérte, hogy ha Karácsony Gergely főpolgármester, az MSZP-Párbeszéd-LMP előválasztási miniszterelnök-jelöltje vezetésével az ellenzék kormányt alakíthat, akkor újra vonzóvá teszik a pedagóguspályát – a többi között béremeléssel, a központosítás megszüntetésével.

Király József, az MSZP elnökségi tagja emlékeztetett arra, hogy a kormány több mint egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a kecskeméti tanítóképzőt átadja a Károli Gáspár Református Egyetemnek. Erről a döntésről a kecskemétiekkel nem egyeztettek – tette hozzá. (Hírklikk)