fbpx Az MTA segített volna az új Nat kidolgozásában, de a kormány nem kért belőlük | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az MTA segített volna az új Nat kidolgozásában, de a kormány nem kért belőlük

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az MTA segített volna az új Nat kidolgozásában, de a kormány nem kért belőlük

2020. február 11. - 18:01

 

Most látják, hogy több szervezet aggodalommal fogadta a titokban kidolgozott alaptantervet. Az EMMI szerint nem igaz, hogy kihagyták volna az Akadémiát.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Hiába ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága a teljes tudós testület segítségét még 2018-ban a Nemzeti alaptanterv további kidolgozásához, a tudományos közösség meglepődve tapasztalta, hogy a nyilvánosság kizárásával elvégzett átdolgozás eredményeként 2020. január 31-én egy kormányrendelettel életbe léptették az új Nat-ot - írja közleményében az MTA.  Azt is megállapítják, hogy a Nat-ot több pedagógusszervezet pedagógiai, tananyagszervezési és tartalmi szempontból aggodalommal fogadta.

Az átdolgozásra egyébként azért volt szükség, mert az eredetileg 2018 augusztus végén közzétett tervezetet a kormány nem találta eléggé nemzetinek. Akkor vonták be az átdolgozásba többek között Takaró Mihályt is.  

Az akadémikusok azonban nem adták fel, a tudós testület továbbra is kész szellemi erőforrásainak a korábbiakhoz hasonló mozgósításával szakmai segítséget nyújtani egy az érintettek szakmai konszenzusán alapuló változat létrehozásához, továbbá a kerettantervek kialakításához és a megszülető tankönyvek lektorálásához - írják, bár kissé késeinek tűnik a felajánlás. mindenesetre együttműködési igény esetén az MTA megszervezi a bevezetés tapasztalataival kapcsolatos szakmai eszmecserét, amelynek során – komplex hátterével – segítheti a tanulási területek közötti kapcsolatok erősödését is.

EMMI: megkerestük az Akadémiát is

Közleményben reagált az MTA közleményére Kásler Miklós minisztériuma: mint ebben írják, „Meglepő a Magyar Tudományos Akadémia legfrissebb közleménye, mert az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkársága 2017-ben, Csépe Valéria akadémikus asszonnyal egyetértésben, be akarta vonni az MTA-t abba a projektbe, amely a NAT megújítását is célozta, ettől azonban az MTA visszalépett.”

Csak balliberális nyafogás?

A tárca állítja, a Csépe irányításával készült anyagot a rendkívül széles szakmai és társadalmi egyeztetése során az MTA is véleményezte, és több javaslatuk be is került a módosított NAT-ba.

„Látni kell, hogy míg a módosított NAT-ot csupán néhány, kevés taggal rendelkező balliberális szervezet bírálja, addig a megújított alaptantervet nagyságrenddel nagyobb szervezetek és a közvélemény legnagyobb része támogatja.” - jegyezte meg az EMMI, azt azonban nem fejtették ki, mitől balliberális a Magyartanárok Egyesülete a Magyar Pedagógiai Társaság, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Történelemtanárok Egylete, pedig ezek a szakmai közösségek mind elfogadhatatlannak tartják az új NAT-ot. (nepszava.hu)

 


 

Kommentek

h i r d e t é s