h i r d e t é s

Az MTA volt elnökeinek javaslatára szűnt meg a 13.havi nyugdíj és bér!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az MTA volt elnökeinek javaslatára szűnt meg a 13.havi nyugdíj és bér!

2019. július 06. - 16:36

Gyurcsány Ferenc óriási kerekasztalt – rengeteg részvevővel – hívott össze 2008-ban, ahol az államháztartási hiány csökkentésére kért ötleteket, illetve egyetértést.

Gyurcsány Ferenc a 2008. október 18-án tartott Nemzeti Csúcson - Forrás: Origo.hu

Széles körből hívott meg befolyásos személyeket. E fórum felidézésére a legjobb, ha segítségül hívom a Kényszerpályák, tévutak – Az új nomenklatúra c. könyvemet. Ezt írtam az akkori megszorításokról, amelyek nagyrészt teljesen értelmetlenek voltak és igencsak károsak. És amelyek az elit és a klientúra kérésére valósultak meg. Ezek közé tartozott a 13. havi nyugdíj eltörlésének KÖVETELÉSE is. Az idézett részben tudósokról írok, de mindenképpen meg kell emlékeznem a hasonló szerepet betöltő, agresszíven viselkedő Dávid Ibolya volt igazságügyi miniszterről is. Tehát az idézet: 

„A legutóbbi, nagyjából egy éve kezdődött megszorítások (2009-ről van szó. - SzB) átpolitizáltságuk, ideológiai töltetük (néhol demagógiájuk), fontoskodásuk miatt talán még rosszabbak, mint a már megszokottak. Túl azon, hogy nem egészen, vagy nem igazán ülnek az ideológiai érvek, e mögöttes szempontokkal igyekeznek elterelni a figyelmet az intézkedések súlyosan negatív gazdasági következményeiről, a hatásvizsgálatok hiányáról, az elit és klientúra érdekeinek elsődleges képviseletéről. 
És főleg arról, hogy az intézkedések nagy része a válság kezelése szempontjából teljesen felesleges, sőt káros volt. Új jelenség, hogy ezekre a lépésekre az elit és a klientúra nyomására került sor; a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és volt elnökeitől (Glatz Ferenc, Vizi E. Szilveszter és Pálinkás József) mindenféle „gazdasági szakértőkig” állást foglaltak az ilyen irányú megszorítások mellett. Az akadémia jelenlegi és volt elnökei (egy atomfizikus, egy agykutató és egy történész) egyaránt nyomatékosan kérték, vonják meg a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat. (Azért, hogy – „érveltek” álságos módon – ne kerüljön veszélybe majd a 12. havi, a 11. havi stb.) 
A javaslattétel sajátos koreográfiában történt. (Azt akarom, hogy te javasold, amit én elfogadok.) Az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc összehívta és felkérte a nemzeti csúcson (2008. október 18.) az általa kiválasztott közszereplőket, tegyenek neki javaslatot. (A kormánynak normális esetben természetesen rendelkeznie kellene programmal. Pontosabban olyan anyaggal, ami programként használható, nem csak a nevében viseli a program szót.) Aztán ők e felkérésre hivatkozva megindultak és – általában másokra vonatkozóan – kemény megszorítást indítványoztak. A kormányfő hosszú ideig látszólag ellenállt e javaslatoknak, túlzásnak minősítette azokat, majd utódja, az általa kreált Bajnai-kormány megvalósította…”

Szabadi Béla / Facebook


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s