h i r d e t é s

Az NVI szerint nem húzzák az időt, sőt, határidő előtt megkapja az ellenzék a népszavazási íveket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az NVI szerint nem húzzák az időt, sőt, határidő előtt megkapja az ellenzék a népszavazási íveket

2021. december 22. - 11:39

Márki-Zay Péter mozgalma kedden kifogásolta, hogy „csak” december 23-án vihetik az újabb adagot, a választási iroda szerint viszont „már” december 23-án.

Forrás: MMM

Jóval a határidő előtt, december 23-án kiadják az újabb népszavazási íveket – hangsúlyozta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-hez kedden késő este eljuttatott közleményében. Eben arra reagáltak, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) időhúzással vádolta meg a kormányt és a szerintük ehhez asszisztáló NVI-t.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter vezette MMM felrótta, hogy a pótlólag megigényelt aláíróíveket 2021. december 17-én kérvényezték az NVI-től, s hozzátették:

"a máskor órákon belül nyomtatványokat előállíttatni képes közhivatal most egy hetes határidővel nyomtatja az egyébként térítési díjas íveket".

Az állami szervezet ugyanakkor erre azt válaszolta, hogy „a speciális eljárással gyártott aláírásgyűjtési ívek ezreit az első igényléshez hasonlóan második alkalommal is a törvényben biztosított határidő lejárta előtt” adják ki a szervezőnek. Emlékeztettek, a választási iroda  első alkalommal, december 15-én kérdésenként 26 667 ívet adott ki.

"A szervező második kérelme – a sajtóban megjelentekkel ellentétben – december 20-án délután érkezett az NVI-hez. Újabb íveket igényelt, amelyeket haladéktalanul, már december 23-án, vagyis mindössze három nap alatt kiad a választási iroda, miközben a népszavazásról szóló törvényben előírt határidő öt nap" – emelték ki.

Az NVI végül azt is megjegyezte, hogy egy íven 15 szignó szerepelhet, így 26 667 íven - kérdésenként - szinte pontosan 400 ezer aláírás gyűjthető. Második alkalommal újabb 25 ezer ívet igényelt a szervező, így a kérdésenként gyűjthető aláírások száma átlépi majd a 770 ezret. (Népszava)