h i r d e t é s

Az Öbölháború óta nem volt ekkora pánik - Elszállt az olaj ára

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az Öbölháború óta nem volt ekkora pánik - Elszállt az olaj ára

2019. szeptember 16. - 14:00

 

Dróntámadások érték szombaton a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, a támadás elkövetőjeként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek. - írja a portfolio.hu.

Illusztráció: 24.hu/EPA

A dróntámadást követően a kőolaj árfolyama évtizedek óta nem látott mértékben emelkedett.

Ütik a légitársaságokat

A szaúdi dróntámadást követő meredek olajáremelkedés miatt nagyot esett az európai légitársaságok részvényárfolyama, az összefüggés egyértelmű, a magasabb olajár magasabb üzemanyagárakat vetít előre, ezt kezdték el beárazni a befektetők. Az európai légitársaságok árfolyama ma 3-7 százalékkal került lejjebb, az árfolyamok rendkívül volatilisen alakulnak, az Air France-KLM árfolyama például már közel 8 százalékban is állt.

Nagyot emelkedett a Mol hétfő reggel

A hétvégi, olajpiaci események a hazai blue chipek közül természetesen a Molra vannak a legnagyobb hatással, az olajtársaság részvényei 1,3 százalékkal kerültek feljebb ma reggel. A borús részvénypiaci hangulat azonban az OTP részvényeire rányomta a bélyegét, a bankpapír 0,9 százalékkal került lejjebb ma reggel. A Richter 0,3 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom 0,4 százalékot emelkedett, míg a BUX index 39 pontos plusz mellett 0,1 százalékot emelkedett.  

Lejjebb nyithatnak az európai tőzsdék

Az olajpiaci események és a Kínából érkezett rossz hírek hatására az európai és az amerikai tőzsdék is a pénteki záróértéküknél lejjebb nyithatnak, a Dow Jones 130 ponttal vagyis közel 0,5 százalékkal lejjebb nyithat, a DAX határidős index 80 ponttal vagy 0,7 százalékkal lejjebb áll, mint a DAX pénteki záróértéke.

Soha nem esett még ki ekkora kapacitás

Becslések szerint a szaúdi dróntámadást követően napi 5,7 millió hordónyi kapacitás esett ki, ekkora kínálati sokkra még nem volt példa, nagyobb, mint az 1990 augusztusi kuvaiti és iraki kapacitáskiesés.

Nyomás alatt a tőzsdék Ázsiában

Az ázsiai tőzsdékre is hatással volt ma reggel a szaúdi dróntámadás, a vezető tőzsdék közül több is a negatív tartományban nyitott, igaz, nem csak az olaj piacán látható események, hanem egy kifejezetten gyenge kínai makroadat is lefelé húzza az árfolyamokat, ugyanis Kínában az ipari termelés növekedésének üteme 17 éves mélypontra esett vissza, a kiskereskedelmi forgalom bővülése pedig tovább lassult augusztusban az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belföldi kereslet hatására. Ezen felül az is negatívan hatott, hogy a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang a hétvégén arról beszélt, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben nagyon nehéz lesz elérni, hogy a kínai GDP 6 százalékos vagy afeletti mértékben növekedjen. A kínai vezetés 2019-re 6-6,5 százalékos gazdasági növekedést célzott meg, az idei második negyedévben 6,2 százalékkal nőtt a kínai gazdaság, ami a legalacsonyabb ütem az elmúlt 27 évben. A hongkongi Hang Seng 1 százalékot esett ma reggel, a dél-koreai Kospi 0,4 százalékot emelkedett.

Elszállt az olaj ára

A hétfői piacnyitást követően évtizedek óta nem látott mértékben ugrott meg az olaj ára, miután dróntámadás ért több szaúdi olajlétesítményt. A Brent ára 19,5 százalékkal 71,9 dollárra ugrott, ez a legnagyobb emelkedés az 1991-es Öbölháború óta. A WTI ára 15,5 százalékkal 63,3 dollárra emelkedett, 1998 június 22 óta nem volt ekkor emelkedés a WTI piacán. A nap eleji hatalmas emelkedés részben a shortpozíciók zárásának is betudható, az elmúlt napok árfolyamalakulása alapján egyre több befektető nyitott az olajár további esésére fogadó, short pozíciókat.

Azóta egyébként valamelyest megnyugodtak a kedélyek, a WTI jelenleg 9,2 százalék pluszban, 59,9 dolláron áll, a Brent típusú olaj ára 10,5 százalék pluszban 66,8 dolláron áll. A megnyugvás részben annak tudható be, hogy Szaúd-Arábia jelezte, már hétfőn visszaállítja a kiesett kapacitások harmadát.

Ábrák forrása: portfolio.hu

portfolio.hu


 

h i r d e t é s