h i r d e t é s

Az Orbán által bejelentett megszorítások hatására a kereskedelmi láncok nyilván árat fognak emelni

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az Orbán által bejelentett megszorítások hatására a kereskedelmi láncok nyilván árat fognak emelni

2022. május 26. - 07:35

A költségvetés rendbetételének első lépéseként visszahozzák a különadókat, ám első látásra a NER-t nem fenyegeti az extra sarc.

A kép illusztráció! - Forrás: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Egyre nehezebb és költségesebb megvédeni az országot és a családokat, ráadásul a honvédséget is meg kell erősíteni, ezért a kormány idén és jövőre a bankokra, biztosítókra a „nagy” kiskereskedelmi láncokra, az energiatermelő cégekre, a távközlési szektorra, valamint a légitársaságokra extraprofit adót vett ki – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda este egy Facebook-videóban. A kormány tegnap ülést tartott, ott született ez a döntés, amely amúgy már hetek óta a levegőben volt.

OrbánViktor  nem az év eleji osztogatásokkal, az emiatt megugró hatalmas költségvetési hiánnyal magyarázta az intézkedéseket, hanem a magas inflációval, amit szerinte a háború és a brüsszeli szankciók okoznak. Érvelése szerint az emelkedő kamatkörnyezetben és a növekvő árak miatt ezek a cégek extraprofitra tesznek szert.

A felsorolt ágazatok közül egyedül a energiacégek, és azon belül is az erőművek valamint a Mol tesz szert extraprofitra. A bankok valószínűleg közepes év elé néznek, de extraprofit nem várható tőlük, persze, hogy mit ért ezalatt a miniszterelnök, azt egyelőre csak ő tudja. A légitársaságok esetében pláne nem lehet extraprofitról beszélni, hisz a légiszállítók még mindig veszteségesek a Covid-19 miatt, ráadásul Magyarországon egyetlen számottevő légitársaság sem adózik.

Hiányoznak viszont az különadóval megcélzott ágazatok köréből a állami megrendelésekből nagy haszonra szert tevő NER-cégek, bár meglepő részletek még kiderülhetnek később. A miniszterelnök bejelentése szerint csütörtökön Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón újabb részleteket ismertet, majd ezeket  az adótörvényekben is viszont kell látni. Más kérdés, hogy az újabb rendkívüli jogrend a kormány számára lehetővé teszi az adók átmeneti rendeleti bevezetését – ahogy arra az elmúlt években is volt már példa –, igaz ezeket utólag mindig törvénybe öntötte a kétharmad.

A miniszterelnök elmondta, hogy pluszpénzek a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba folynak. A rezsivédelmi alapból a megugró energiaárak költségeit akarják fedezni, becslések szerint ez idén ezermilliárd forintnyi plusz forrást igényel. A honvédség erőltetett fejlesztése már évek óta folyik, ami elvileg nem igényelne plusz forrásokat, hiszen e kiadásokat betervezték a költségvetésbe. 

Szerda este a Népszava több nagy kereskedelmi láncot is megkeresett, de eddig sehonnan nem reagáltak a kormányfő bejelentésére. Egy az ágazatot jól ismerő forrásunk azt mondta, fontos megvárni a részletes szabályokat, de általánosságban előrevetíthető, a különadók miatti elvonást a nagyobb kereskedők a fogyasztói árak emelésével fogják ellensúlyozni.

A lap megkereste a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kommunikációs vezetőjét is, aki annyit közölt csak: várhatóan hamar összeül elnökségük, amely reagál a bejelentésekre.

A Magyar Bankszövetségnél érdeklődésükre azt mondták, hogy csak a döntés részleteinek ismeretében nyilatkoznak. (Népszava)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky