h i r d e t é s

Az orosz külügyminiszter szerint Moszkva egy új demokratikus világrendért küzd

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az orosz külügyminiszter szerint Moszkva egy új demokratikus világrendért küzd

2023. január 19. - 04:40

Szergej Lavrov évet értékelt, meglehetősen zavaros és már-már a fantázia világába hajló elméleteket fejtegetett az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter - Forrás: hirado.hu

Hibáznak a nyugati országok, amikor Oroszországot és Kínát egyszerre próbálják meg feltartóztatni - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a tavalyi évet értékelő, háromórás szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

Mint a magyar állami hírügynökség, az MTI beszámolójából kiderül, a politikus hazugsággal vádolta meg a nyugatiakat, akik azt mondják, hogy nem állnak háborúban Oroszországgal, hanem csak segítenek Ukrajnának helyreállítani területi épségét. Úgy vélekedett, hogy Washington nagyon magasra emelte a tétet, amikor a dominanciája megtartása érdekében törvénytelen módszerekhez folyamodott, és olyan mechanizmusokat semmisített meg, mint a szabadpiac és a magántulajdon sérthetetlensége. Rámutatott, hogy a nyugati elvekkel ellentétes szankciókat Oroszország után hamarosan bármely más olyan állam ellen is bevethetik, amely szintén nem hajlandó teljesíteni „az amerikai parancsot”.

Véleménye szerint a NATO és az EU közös nyilatkozata a nyugati politika „apoteózisa” volt, amely szerinte arról szól, hogy ezek a szervezetek készek minden eszközt bevetni az „aranymilliárd” érdekeinek védelmében, és ki akarják szivattyúzni az erőforrásokat a világ többi részéből.

Lavrov eszmefuttatása értelmében míg Hitler a múlt század közepén a „zsidókérdést” próbálta megoldani, a modern amerikai és európai politikusok most az „oroszkérdésnek” fogtak neki; Moszkva stratégiai vereségére törekszenek, és „dekolonizációt” sürgetnek. 

„Az Oroszország elleni szankciókat azért hirdették ki, hogy az orosz nép forradalmat hajtson végre, ezt senki sem rejti véka alá. Az arra irányuló kétségbeesett kísérlet, hogy bármilyen eszközzel fenntartsa a dominanciát, megerősíti, hogy Washington megpróbálja megakadályozni a többpólusú világ kialakulását, ami halad a természetes útján” - fogalmazott.

Ezt követően azzal folytatta, hogy „úgy már nem lesz, ahogy eddig volt. Már rég megmondtuk: olyan helyzet nem lesz többé, amikor hazudnak nekünk, dokumentumokat írnak alá, és nem hajlandók végrehajtani őket, ahogy ez az EBESZ asztanai nyilatkozata, az Oroszország-NATO Tanács, a Németország, Franciaország és Lengyelország által aláírt, az ukrajnai helyzet szabályozásáról szóló megállapodás, a minszki megállapodások... (esetében történt). Egész idő alatt a szemünkbe hazudtak" - hangsúlyozta Lavrov.” (Népszava)


Kommentelne? Kattintson ide!