h i r d e t é s

Az RTL vezérigazgató-helyettese, Kolosi Péter is semmisnek tekinti az SZFE lezárását

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az RTL vezérigazgató-helyettese, Kolosi Péter is semmisnek tekinti az SZFE lezárását

2020. október 19. - 09:56

Az Színház, – és Filmművészeti Egyetem tanárai semmisnek tekintik az egyetem lezárására vonatkozó rendelkezést.

Kolosi Péter, az RTL vezérigazgató-helyettese - Forrás: nepszava.hu

A rendkívüli szünetet szakmai és pedagógiai szempontból végtelenül károsnak tartják, munkajogi szempontból pedig aggályosnak. A tiltakozást az RTL vezérigazgató-helyettese, Kolosi Péter, és a Tények korábbi műsorvezetője Máté Krisztina is aláírta.

Nem tudták kitenni a diákokat

Pénteken a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése előrehozott őszi szünetre hivatkozva próbálta meg kiüríteni az intézményt, azonban az egyetemfoglaló diákok nem tettek eleget a felszólításnak.

Előrehozott őszi szünet

A hétvégén az új vezetés arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábban kiadott rektorhelyettesi és kancellári rendelkezések továbbra is érvényben vannak, így az egyetemen a rendkívüli őszi szünet hivatalosan elkezdődött.

Következmények

Aki az őszi szünet alatt külön kancellári engedély nélkül az SZFE létesítményeiben tartózkodik, azt saját felelősségére teszi, vállalva annak minden következményét – írta az egyetem vezetése.

Kiakadtak a tanárok

Az SZFE oktatói vasárnap este így reagáltak ezekre a mondatokra: Alulírottak, az Egyetem tanárai, ragaszkodunk a tanítás folytatásához. A rendkívüli szünetet szakmai és pedagógiai szempontból végtelenül károsnak tartjuk, munkajogi szempontból pedig aggályosnak, hiszen a rendelkezés megsérti a Munka Törvénykönyvét – írják, majd így folytatják:

Jogellenes

A munkáltatónak a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell. A munkáltató megsérti a törvényt, amennyiben megpróbálja jogellenesen ellehetetleníteni az oktatók munkavégzését, hiszen a munkáltató köteles a munkavállaló számára a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani. Ennek megfelelően az egyetemi épület lezárása, a tantermek bezárása, de akár az internet lekapcsolása is ezzel ellentétes munkáltatói magatartás – írják a tanárok.

Semmisnek tekintik a szünetet

"Mindezek figyelembevételével az SZFE oktatói közössége a rendkívüli őszi szünetre vonatkozó rendelkezést semmisnek tekinti, és a hallgatókkal egyetértésben zavartalanul folytatja a munkát az Egyetem létesítményeiben, a szokásos munkarend szerint." – írják a tiltakozó tanárok.

Tüntetés a minisztérium előtt

Közben tüntetést szervez az SZFE Hallgatói Önkormányzata hétfő reggel nyolc órától az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé.

Nem válaszolnak a diákoknak

Az esemény Facebook-leírása szerint az SZFE-t fenntartó alapítvány alapítói jogait gyakorló minisztérium másfél hónapja nem válaszol a HÖK követeléseire. A szervezők közleménye szerint a megmozdulással azt szeretnék megmutatni, hogy mennyien állnak az autonóm felsőoktatás mellett. 

Színészek is tiltakoznak

A minisztérium előtt több ismert színész az SZFE-t támogató leveleket fog felolvasni, a bejegyzés szerint. Ott lesz: Bánsági Ildikó, Nagy-Kálózy Eszter, Hernádi Judit, Szirtes Ági, Básti Juli, Pogány Judit, Halász Judit, Szabó Győző, Kováts Adél, Jordán Adél, Alföldi Róbert, Lázár Kati, Csákányi Eszter, Ónodi Eszter, Thuróczy Szabolcs, Mácsai Pál és Mucsi Zoltán. (budapestkornyeke.hu)