h i r d e t é s

Az szja-visszatérítésről jelent meg új rendelet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az szja-visszatérítésről jelent meg új rendelet

2022. január 25. - 08:52

 

A rövid kormánydöntés értelmében a hamarosan érkező szja-visszatérítési összeghez a hitelezők, követeléskezelők nem nyúlhatnak hozzá.

A kép illusztráció! - Forrás: Pexels.com

Megjelent a Magyar Közlönyben egy Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett új  rendelet. A kormány a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelők adóvisszatérítés előlegét mentesítette az úgynevezett követelésfoglalás alól.

A rendelet szerint a gyermeket nevelők adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlege tekintetében,

a megállapított előlegre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 110. §-a szerinti követelésfoglalást

foganatosítani nem lehet.

A rendeletben idézett paragrafus kimondja, hogy „ha az adósnak harmadik személlyel szemben követelése van, illetőleg az adós harmadik személlyel olyan szerződést kötött, amelyből később követelése keletkezik, a végrehajtó a követelést lefoglalja, egyúttal a harmadik személyt nyilatkozatra hívja fel, figyelmeztetve őt a 112. és 113. § szerinti jogkövetkezményekre” – emlékeztetett a Portfolio.

A kormány ezzel kiiktatta az szja-visszatérítésre vonatkozó esetleges követelésérvényesítést, ehhez a plusz pénzhez a hitelezők,  követeléskezelők nem juthatnak hozzá. A rendelet a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvénnyel együtt veszti hatályát. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s