h i r d e t é s

Az ukrán főügyész nyomozást kezdeményezett Timosenko ellen korrupció miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az ukrán főügyész nyomozást kezdeményezett Timosenko ellen korrupció miatt

2019. február 16. - 13:18

 

Jurij Lucenko ukrán főügyész utasította a korrupcióellenes ügyekre specializálódott ügyészséget (SZAP), hogy vizsgálja ki azt a feljelentést, amelyben Julija Timosenkót, a Haza (Batykivscsina) párt vezetőjét törvénytelen vagyonosodással gyanúsítják, közölte pénteken a főügyészség sajtóosztálya.

Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, leendő államfő - Forrás: AFP/NURPHOTO/JAAP ARRIENS

Timosenko pártja államfőjelöltje a március 31-i elnökválasztáson, a közvélemény-kutatások szerint megelőzi népszerűségben Petro Porosenko jelenlegi elnököt, és esélyes arra, hogy bejusson a második választási fordulóba. 

A főügyészség nem részletezte, ki jelentette fel Timosenkót, és mire alapozza az ellene felhozott vádat. A feljelentés a hivatal közlése szerint személyesen Lucenko nevére érkezett csütörtökön.

Az ilyen jellegű bűncselekmények esetében a nyomozás a korrupcióellenes iroda, a NABU hatáskörébe tartozik, a SZAP pedig felügyeletet gyakorol az eljárás fölött.

Az Ukrajinszka Pravda hírportálnak az említett nyomozóhatóságoktól egy nem megnevezett forrás azt mondta, hogy sem a NABU, sem a SZAP nem tervez nyomozást indítani Timosenko ellen. Azt mondják, nem akarnak ebben a politikai játszmában részt venni. A forrás szerint a főügyésznek joga van arra, hogy saját hatáskörében indítson eljárást, ha akar.

A hírportál azt írja, hogy egy január 31-i bírósági döntéssel már elutasították egy társadalmi szervezet keresetét, amely szintén a NABU-t és a SZAP-ot kötelezte volna arra, hogy indítsanak nyomozást Timosenko ellen korrupció gyanúja miatt. 

Timosenko, reagálva a hírre, egyértelműen az elnökválasztási kampánnyal hozta összefüggésbe a főügyész bejelentését. Szerinte a főügyészség azért "próbál korrupciós ügyet fabrikálni" ellene, mert ő Porosenko elnök fő riválisa a választásokon. 

Szerinte arról a vádról lehet szó, amely szerint amerikai lobbisták dolgoztak neki. Azt mondta, 2018 tavaszán tudomást szerzett arról, hogy valaki lobbistákat bérelt fel számára az Egyesült Államokban. "2018. április 10-én közöltem a felbérelt céggel, hogy nem dolgozhatunk együtt, mert a szerződést az én tudomásom nélkül kötötték meg. Sajnálatos, hogy a főügyész alapvető keresési műveleteket nem tud végrehajtani a Google-ban, mielőtt hangos bejelentéseket tesz állítólagos bűncselekményekről."

Azzal vádolta meg a jelenlegi vezetést, hogy Viktor Janukovics leváltott elnök módszereit alkalmazza az államfőjelöltekkel szemben a választási kampányban, azokat a technológiákat, amelyeket még Paul Manafort – Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnöke – dolgozott ki Janukovics számára. (MTI) / index.hu


 

h i r d e t é s