h i r d e t é s

AZ USA egyik vezérkari főnöke nyilatkozott az ország hadihajóit üldöző rejtélyes repülő eszközökről

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

AZ USA egyik vezérkari főnöke nyilatkozott az ország hadihajóit üldöző rejtélyes repülő eszközökről

2021. április 07. - 16:49

 

A vizsgálat jelenleg is folyamatban van, de kiderült pár érdekes, új információ is. Michael Gilday admirálistól megkérdezték azt is, hogy lehetséges-e, hogy földönkívüli eszközökről volt szó.

Forrás: NEWS10 ABC

Korábban mi is írtunk a The War Zone nyomozásáról, mellyel annak jártak utána, hogy milyen incidens zajlott le 2019 júliusában a kaliforniai Channel Islands környékén több amerikai romboló és máig azonosítatlan, hivatalosan „drónnak” vagy UAV-nak (unidentified aerial vehicle – azonosítatlan repülő jármű) minősített objektumok között.

A lap az ügyben kikérte a hajónaplókat és a nyilvánossággal is megosztható nyomozati anyagokat, és ebből derült ki többek között, hogy ezek a tárgyak a teljesítményük, valamint a képességeik alapján egészen biztosan nem kereskedelmi forgalomban is elérhető drónok voltak. A cikkben leírták azt is, hogy mivel az adatok folyamatosan érkeznek, így több kérdőjel is maradt magával a vizsgálattal kapcsolatban is – ezek közül a legfontosabb pedig, hogy egyáltalán jutott-e a nyomozás bármilyen eredményre az eltelt időben.

Ezzel kapcsolatban Michael Gilday admirális, a haditengerészeti műveletekért felelős vezérkari főnök nyilatkozott Washingtonban a Defense Writers Group elnevezésű eseményen – számol be róla az NBC News. Az admirális arra kérdésre, hogy azóta sikerült-e a drónokat azonosítani, határozott nemmel válaszolt. Hozzátette, hogy tud ezekről az észlelésekről, valamint egyéb észlelésekről is, melyeket repülőgéppilóták szúrtak ki. Illetve melyeket más hajók, és nem csak az Egyesült Államok hajói, hanem más nemzetekéi vettek észre. Valamint ilyen észlelések nem csak a haditengerészethez köthetőek, de az USA hadseregének más haderőnemeihez is. Ezeket a felfedezéseket folyamatosan gyűjtik, és jelenleg is analizálják. Az admirális azt is megemlítette, hogy az adatgyűjtésre, illetve ezek kielemzésére egy alaposan kidolgozott folyamat keretében kerül sor.

Az említett „alaposan kidolgozott folyamattal” Gilday az NBC szerint az UPTF-re hivatkozik. Erről szintén írtunk már többször (a lenti cikkben pedig időrendben szedtünk össze mindent, amit erről a programról tudni érdemes), de itt egy rövid összefoglaló: az amerikai törvényhozás a COVID-19 gazdasági segítőcsomag 5300 oldalas törvényének részeként egy olyan kitételt is elfogadott, ami a 2019-ben életbe lépett Intelligence Authorization Act alapján arra kötelezi az Amerikai Védelmi Minisztériumot, hozza nyilvánosságra, amit az azonosítatlan repülő tárgyakról tud. A Minisztérium pedig ezért 2020 augusztusában hivatalosan is felállított egy vizsgáló csoportot, amely a beazonosítatlan légköri jelenségekkel foglalkozik, ez az úgynevezett Unidentified Aerial Phenomena Task Force/UAPTF. A UPTF az első hivatalos kormányzati program, amely hasonló észelésekkel foglalkozik, mióta egy, a 2000-es években erre létrehozott szervtől 2012-ben megvonták a költségvetést. (Ugyanakkor több forrás is úgy nyilatkozott, hogy ez az előző szerv továbbra is aktív maradt, csak a működést titokban folyatták tovább.)

Az UPTF létrehozása mögött hivatalosan egyébként a következő megfontolás állt: a segítségével azt szeretnék elérni, ha sikerülne centralizálni minden, hasonló jelenségekkel kapcsolatos releváns információt, amely a legkülönbözőbb forrásokból származhat, és azt vizsgálják, hogy a szóban forgó felvételeken látható jelenség nem-e egy nagyobb technológia áttörés, ami egy ellenséges nemzethez köthető. A jelentésnek június 25-re kell a tervek szerint elkészülnie.

A fenti esettel kapcsolatosan több érdekesség is kiderült tehát, amiről eddig hivatalosan nem tudtunk: egyrészt a „drónokat” pilóták is kiszúrták, másrészt nem csak az USA hadihajói, de más nemzetek katonai célú eszközei körül is feltűntek. (Az már a The War Zone nyomozásából is kiderült, hogy civil hajók is észlelték ezeket a tárgyakat.) Ami viszont igazán érdekes, hogy az admirálisnak feltették a kérdést, hogy a repülőeszközök esetleg származhatnak-e a bolygónkon kívülről, amire az a válasz érkezett, hogy erre semmi sem utal.

Érdemes mindezt összevetni John Ratcliffe nyilatkozatával (erről a fentebb linkelt cikkben írtunk), aki Trump hírszerzési igazgatója volt. Ratcliffe több mindent is említett, ami összhangban áll Gilday szavaival (hozzá kell tenni, hogy az előbbi általánosságban beszélt, és nem konkrétan a 2019-es incidensekről) – elsősorban azt, hogy a hasonló, UAV-okkal kapcsolatos észlelések a világ minden tájáról származnak, és az amerikai hadseregnek több haderőneme is érintett ilyen esetekben. Ami azonban fontos különbség: Ratcliffe óvatosan ugyan, de célzott arra, hogy bizonyos esetekben ezeknek az eszközöknek a viselkedését nem tudjuk a jelenlegi technológiai szintünk mellett magyarázni, konkrét példát is említett: például amikor egy tárgy hangsebességet vett fel, de tette ezt hangrobbanás nélkül. Gilday viszont lényegében kategorikusan kizárta, hogy idegen eredetű technológiáról lenne szó. (raketa.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s