h i r d e t é s

Azért repült a Századvég szerkesztősége, mert sajtószabadság van

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Azért repült a Századvég szerkesztősége, mert sajtószabadság van

2018. október 01. - 18:07

 

Mellár Tamás a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy Századvég 88. számát az elkészülése után "kukába rakták", majd a szerkesztőbizottságot feloszlatták. 

Forrás: MTI Fotó: Kovács Attila

Ez szerinte azért érdekes, mert a lap nem közönséges folyóirat, hanem a kormány ideológiai lapja, amelynek korábbi szerkesztőbizottságaiban szerepelt Orbán Viktor és Kövér László is. Úgy vélte: ez a lépés beleillik abba sorba, hogy a "konzervatív sajtóval elindult a leszámolás".

Jelezte: a lapszám most szamizdatban terjed. Úgy fogalmazott: "déjá vu érzése" van, hiszen 1984-ben is történt hasonló, amikor a Mozgó világ egy számát bezúzták és menesztették a szerkesztőbizottságot.

Mi történik itt? Azt megtanultuk a történelemből, hogy bolsevik forradalom felfalja a gyermekeit, de vajon a fülkeforradalom is felfalja a gyermekeit?

 - tette fel a kérdést?

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: úgy látszik, Mellár Tamás némi nosztalgiával viseltetik a Kádár-rendszer iránt, de tudomásul kell vennie,

hogy Magyarországon sajtószabadság van, minden cikket, tanulmányt szabadon kiadhat egy szerkesztőbizottság, vagy mondhatja rá, hogy nem foglalkozik vele.

Hangsúlyozta: ahogy Mellár Tamás is jelezte, a lapszám hozzáférhető, nem tiltotta le senki.

Nálunk nincsenek olyan kimondatlan kérdések, tabutémák, amiket nem ismerhetne meg az, aki tájékozódni akar

 - tette hozzá az államtitkár, példaként említve az illegális bevándorlás témáját.

Azt is megjegyezte: Mellár Tamás talán azért száll vitába a Századvég mögött álló értelmiségi körrel, mert jóhírnév megsértése miatt már korábban elnézést kellett kérnie tőlük, így a saját magánvitáját a közbeszéd szintjére akarja felemelni.

(MTI)


 

h i r d e t é s