h i r d e t é s

Azonnali hatállyal kirúgták három budapesti gimnázium nyolc tanárát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Azonnali hatállyal kirúgták három budapesti gimnázium nyolc tanárát

2022. november 30. - 13:21

A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók - a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve - december 1-jei hatállyal megszüntetik a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A közlemény szerint az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik amennyiben a munkájuk végzését - a tanítást - bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják.

A Belügyminisztérium számos alkalommal hangsúlyozta: a diákok érdekeit helyezi mindenek elé. Márpedig a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását.

Kiemelték: a diákok életkoruktól függetlenül tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás.

A tárcához érkezett összesítés szerint november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása.

A Belügyminisztérium leszögezte: álláspontja megingathatatlan, következetesen járt és jár el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben, ahogy teszi azt minden munkáltató, és ezt várja el az irányítása alá tartozó valamennyi szervtől, szervezettől. (MTI)/Infostart