h i r d e t é s

Azt gondolnánk, hogy a számok nem hazudnak, de a Fidesz tett arról, hogy ne így legyen

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Azt gondolnánk, hogy a számok nem hazudnak, de a Fidesz tett arról, hogy ne így legyen

2021. május 01. - 06:40

 

Csúcsra járatja a kormány bizonyos tények elhallgatását, a számsorok manipulálását, a járványügyi adatok kozmetikázását.

A kép illusztráció! - Forrás: vastagbőr-átlátszó

Most már attól sem riad vissza, hogy csúsztatásokkal elérjen olyan dolgokat, melyeket a valóság bőven megcáfolna. Teszik ezt azért, hogy az emberek bizalmatlanná váljanak a nyugati gyártmányú vakcinákkal szemben, ugyanakkor sokkal jobban elfogadják a keleti gyártmányokat, mint korábban. Ez azonban kiváltotta azoknak a szakembereknek a dühét is, akik eddig meglehetősen visszafogottan reagáltak a kormány eddigi víruskommunikációjára, pedig korábban is érzékelték a visszásságokat.

A modern politikai kommunikáció egyik leghatásosabb fegyvere, hogy a kellemetlen valóság mellé termet egy alternatív világot, amelyet olyan nagyra épít, hogy teljesen eltakarja a valós tényeket. Ezt a módszert szinte művészi szintre emelte a magyar kormány a járvány elleni meglehetősen nyögvenyelős védekezés ellensúlyozása érdekében. Most, hogy fontos mutatókban tetten érhetők a hozzá nem értés, az elbizakodottság és az arrogancia elegyének siralmas eredményei, az Orbán-kormány olyan alternatív valóságot tár elénk, melyet csúsztatásokkal, félrevezető magyarázatokkal, pontatlan adatközléssel kíván megtámogatni.

Pedig a számok világában elég egyértelműen kirajzolódnak a tendenciák, amennyiben nem piszkálják meg azokat manipulatív szándékkal. Itt van például a szomorú tény, hogy Magyarország továbbra is vezeti a világranglistát, ha lakosságarányosan nézzük a koronavírus áldozatainak számát. Már több mint 26 ezren vesztették életüket a járvány következtében, ez 2719 halálesetet jelent egymillió emberhez viszonyítva. A franciáknál ugyanez az adat: 1562.

Mivel hatalmas a nyomás a kormányon, hogy végre enyhítsen a korlátozásokon, a döntéshozók a beoltottak számára hivatkozva lépcsőzetes nyitást irányoztak elő. A kormánypropaganda ezért folyamatosan közli az oltási adatokat, ami úgy hangzik, mintha egy autópálya építésénél minden elkészült egy kilométer után ünnepélyes szalagátvágásra kerülne sor. A cél most a 4 millió beoltott, és ha ez meg lesz, akkor jöhet a nyitás a kulturális intézményeknél, szórakozó helyeken, sportlétesítményekben.

Ez azért is gond, mert a szombati terasznyitáson tapasztalható tömegjelenetek jórészt annak köszönhetők, hogy a kormány elhitette az emberekkel: az oltásoknak köszönhetően végre következmények nélkül mehetnek olyan helyekre, melyek eddig zárva voltak.

De tényleg elérjük rövidesen a 4 millió beoltottat? A kormány hivatalos tájékoztatása szerint eddig 3 millió 680 ezren kapták meg a vakcina első adagját. Ez a lakosság 37 százalékát jelenti. A második dózissal eddig valamivel több mint 1,7 millió embert oltottak be. Ehhez hozzá kell tenni, hogy mindkét dózis esetében több napig tart, amíg a vakcina kifejti a hatását, tehát bizonyos fajta védettséget csak az oltást beadását követő hetekben érnek el az emberek. Vagyis jelentős számot kell levonnunk mind az első, mind a második adatból, ha a védettség elérését vesszük alapul.


A kép illusztráció - Fotó: MTI/Kiss Dániel

Ennél is fontosabb, hogy igazán védettnek csak a második vakcina beadását követő hetekben nevezhetünk valakit (több esetben akkor sem), így durván számolva ma Magyarországon mintegy másfél millió ember számít optimális értelemben védettnek. A kormány kommunikációja tehát, hogy igen jól haladunk a nyájimmunitás kialakulása felé, meglehetősen megtévesztő. Ez azért is gond, mert a szombati terasznyitáson tapasztalható tömegjelenetek jórészt annak köszönhetők, hogy a kormány elhitette az emberekkel: az oltásoknak köszönhetően végre következmények nélkül mehetnek olyan helyekre, melyek eddig zárva voltak.

A másik hatalmas csúsztatás az oltások utáni fertőzés és halálozási adatokat tartalmazó táblázat publikálása volt. Ennek egyértelmű kormányzati üzenete volt, hogy a nyugati vakcinák beadása után több ember hal mint a keletiek esetében. Karikó Katalin, a Pfizer–BioNTech és a Moderna által gyártott oltások fejlesztésében részt vevő magyar kutató, a BioNTech alelnöke Facebook-oldalán reagált a nyilvánosságra hozott adatokra. Még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki realizálja, hogy megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit, vagy historic kontrollal. A betegségek mellett a beoltottak és elhunytak korát is fel kell tüntetni, különben ez teljesen félrevezető információ. Azt kellett volna feltüntetni, hogy Magyarországon négy hónap alatt százezer idős, krónikus beteg emberből hányan haláloznak el az öregek otthonában. Illetve krónikus betegséggel nem rendelkező százezer emberből hányan halnak meg négy hónap alatt.” – írta a kutató.

A szakma felháborodását követte az ellenzék kritikája, és ennek nyomán érzékelhető a társadalmi elégedetlenség is a kormány félrevezető kommunikációjával kapcsolatban. A kérdés csak az, hogy miért éri meg az Orbán-kabinetnek behajózni egy ilyen sekély vizű öbölbe csak azért, hogy népszerűsítse a kínai és orosz oltóanyagot. A magyar kormány elkötelezettsége a kínai kommunista és az orosz autoriter vezetés felé eddig is egyértelmű volt, de az oltási számok manipulálása olyan bűn, ami miatt más országokban megbukik a politikai elit. Nálunk azonban marad a mérgelődés az arcpirító hazugságok miatt. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ne a mérleget törd szét, ha túl súlyosnak mér, hanem kezdj el fogyókúrázni!”

Szegedi Kattintós


 

Kommentek

h i r d e t é s