h i r d e t é s

Baj van egy Magyarországon gyártott kakaóporral

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Baj van egy Magyarországon gyártott kakaóporral

2020. február 18. - 18:29

 

A Nébih vizsgálata a megengedett határértéknél magasabb PAH-tartalmat mutatott ki a termékben.

A kép illusztráció! - Forrás: ugytudjuk.hu

Szennyezőanyagot mutatott ki a Nébih a Tesco zsírszegény kakaóporban, amit a rábapatonai Tutti Élelmiszeripari Kft. gyárt – vette észre a napi.hu.

A Nébih jogsértési listáján közölt adatok szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálata a megengedett határértéknél magasabb PAH-tartalmat mutatott ki a kakaóporban.

A Nébih ismertetése szerint A PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) főként a szerves anyagok tökéletlen égése során keletkeznek. Több száz vegyület tartozik a csoportba, mindenütt megtalálhatók a környezetben. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak. A bevitelük nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén – olvasható a hatóság honlapján.

Az érintett termék: Tesco Zsírszegény kakaópor (10-12 százalékos kakaóvaj tartalommal (200 g, 09.09.2022 minőségmegőrzési idejű és L:0322 tétel azonosítójú termék

A szabálytalanság: A hatóság által vizsgált termék PAH tartalma (Benzo(a)pirén tartalma: 12,04 µg/kg zsír; Benzo(a) pirén, Benz(a)antracén, Benzo(b)fluorantén és Krizén összege: 77,57 µg/kg zsír) nem felelt meg az 1881/2006/EK rendeletben megadott felső határértékeknek. A mért benzo(a)pirén tartalom meghaladta a maximum 5,0 μg/kg zsír, valamint a benzo(a)pirén, benz(a)ntracén, benzo(b)fluorantén és krizén összmennyisége meghaladta a maximum 30,0 μg/kg zsír határértéket.

A termék boltokból történő visszahívását ugyanakkor nem rendelte el a Nébih, így feltételezhetően az nem került az üzletekbe. (nepszava.hu)

Címkék: 

 

h i r d e t é s