h i r d e t é s

Balog Zoltán szavait is bevésték örökérvényű idézetként a reformáció nagyjainak márványszobrába

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Balog Zoltán szavait is bevésték örökérvényű idézetként a reformáció nagyjainak márványszobrába

2018. szeptember 27. - 15:05

 

Biblia idézetek mellé. - írja a 168ora.hu.

Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Balog Zoltán, az emberi erőforrások volt miniszterének neve és egy tőle származó idézet is felkerült egy általa felavatott szoborcsoport márványból készült központi részére, így Balogot a reformáció nagyjai, Luther, Kálvin és Bocskai István alakjai fogják körül

- értesült a Népszava.

A napilap szerint a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából, tavaly ősszel adták át Budapest XVI. kerületében, Sashalom és Rákosszentmihály határánál, a hivatalos megfogalmazás szerint „Közép-Európa legnagyobb reformációs emlékhelyét”. Itt avatták fel Bocskai István, Kálvin János és Luther Márton bronzból készült egész alakos szobrát, R. Törley Mária alkotását. A szoborállítást Szatmáry Kristóf fideszes képviselő kezdeményezte, ennek érdekében alapítványt is létrehozott.

Közös felelősségünk, hogy meglátszódjon Magyarországon, hogy itt keresztények élnek

– jelentette ki az avatási ünnepségen Balog Zoltán, aki akkoriban még az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője volt. Az országgyűlési választás után aztán megvált miniszteri tisztségétől, majd parlamenti mandátumától is. Visszatért a református lelkipásztori szolgálathoz, de a közéletet sem hagyta el teljesen: a fideszes Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke és a miniszterelnök romaügyi biztosa maradt.

Forrás: nepszava.hu

A Reformátorok terén lévő szobrok talapzatán bibliai idézetek olvashatók. A kompozíció fókuszában lévő, gömb alakú miniszökőkút márványból készült káváján már az avatáskor olvasható volt egy idézet, de a Népszava szerint csak utólag, jóval az avatás után került fel mellé a szerző, vagyis Balog Zoltán neve.

Tartsd meg a hitet, újítsd meg és erősítsd meg a hitet, és akkor ez a hit megtart téged!

- hangzik a volt miniszter delejező, örökérvényű bölcsessége.

– Az én döntésem volt – nyilatkozta az önmagát egyébként katolikus szobrászművészként aposztrofáló R. Törley Mária, akit arról kérdeztünk, hogyan és miért került az emlékműre Balog Zoltán neve.

A gömb a Földet szimbolizálja, a forrás az Isten, aki megtisztítja a glóbuszt

– mondta a művész az alkotás jelképrendszeréről.

Balog Zoltán kérdésre válaszolva elmondta: „A Közép-Európa legnagyobb reformáció-emlékművének alapkőletételekor elmondott beszédem idézett mondatát a művész, R. Törley Mária fel kívánta vésni a talapzatra, s ehhez engedélyemet kérte. Ez a szándék nekem nagyon megtisztelő volt, így szívesen hozzájárultam a mondat feltüntetéséhez. Az emlékművet állító kuratórium ebben őt támogatta” - hangzik a közlemény.

168ora.hu


 

h i r d e t é s