h i r d e t é s

Balogh Béla Jászberény alpolgármestere: „A legfontosabb, hogy jászberényi emberek maradtunk.”

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Balogh Béla Jászberény alpolgármestere: „A legfontosabb, hogy jászberényi emberek maradtunk.”

2023. január 23. - 12:54

A Jászság fővárosában élők harmadszorra is dönthettek városuk vezetőit illetően. Mi vezetett idáig, hogy talán egyedülálló módon a 2019- es önkormányzati választások óta ez volt a harmadik voksolás a település döntéshozóit illetően?

Balogh Béla Jászberény alpolgármestere - Forrás: Közösen Jászberényért Egyesület/Facebook

Az első, 2019- es választást a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje, Budai Lóránt 14 szavazattal nyerte meg, melyet a helyi Fidesz megismételtetett, majd az ezt követő második voksolást nagy fölénnyel nyerte. A testületben így 7 egyesületi, 7 kormánypárti és 1 Mi Hazánk Mozgalom által delegált képviselők foglalhattak helyet. A jászberényi Fidesz már az alakuló ülést követően a polgármester lemondását követelte, melyre Budai Lóránt viszontválasza az volt, hogy miután a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjével együtt többségben vannak, oszlassák fel a testületet, de ezt nem vállalták. A tavalyi év szeptemberében az egyesületünkből kilépő DK-s képviselő nyújtotta be végül a testület feloszlatására tett kezdeményezését, melyet mind a Fidesz és mind a Mi Hazánk Mozgalom képviselői aláírtak. A napirendről való döntéshozatalnál az oszlatást kezdeményező DK-s képviselő mellett az egyesületünk tagjai is igennel voksoltak. Érdekes módon a kormánypárti képviselők közül csak egy frakciótársuk szavazta végül meg, az egyébként mindannyiuk által aláírt előterjesztést.

A Fidesz által támogatott polgármester – jelölt és képviselőjelöltek látható módon sokkal több anyagi forrással rendelkeztek, mint Önök. Ezt érzékelve mi volt a stratégiájuk a kampányban? Mire építkeztek?

Szemmel láthatóan a Fidesz mindent megtett a győzelem érdekében. Plakátözön, hangos autó, liszt, ruha, ebédosztás. A kormányközeli helyi rádióban naponta többször ismételték a jobboldali jelöltek ”kiválóságát”, valamint azt, hogy az országgyűlési képviselő mennyi pénzt ”hozott” a településnek. Becsléseink szerint a Facebook hirdetésekre kisvárosi szinten jelentős összegeket költöttek, megközelítőleg a mi erre a célra elköltött forrásunk akár 20, 30- szorosát. A Jászság valamennyi településéről hoztak aktivistákat, akik még a szavazás napján is tablettel a kezükben járták az utcáinkat.

Mivel tudtuk, hogy így lesz és ezzel mi nem tudunk versenyezni, két dolog volt, amire támaszkodhattunk. A polgármester – jelöltünkre és az egyesületünk tagjainak személyes népszerűségére, valamint az általuk elvégzett kiváló munkára. Jelöltjeink még a szórólapokat is saját maguk vitték házról házra. A kampány utolsó napjaira oly mértékű és nagyszabású segítséget és aktivista felajánlásokat kaptunk az ország számos pontjáról, hogy nem is tudtunk mindenkit fogadni. Az MSZP és a Jobbik anyagi és aktivista segítsége mellett sok magánember is felajánlotta személyes támogatását, így van, aki szavazatszámlálóként állta a sarat és volt, aki a közösségi platformokon segítette munkánkat.

A voksolás napján lévő esti eredményeket látván meglepődtek, vagy számítottak ilyen arányú győzelemre?

Abban biztosak voltunk, hogy Budai Lóránt újból elnyeri a polgármesteri tisztséget. Abban is bizakodtunk, hogy az 5, 6 volt választókerületi képviselőnk nyerni tud, de erre a cunami szerű győzelemre nem számítottunk.

A január 15-én megtartott önkormányzati választáson Önök minden eddiginél nagyobb sikert könyvelhettek el, hiszen a polgármesteri poszton kívül megszerezték mind a tíz választókerület önálló képviselői mandátumait. Miben látja az országosan is kiemelkedő sikerük titkát?

A városban jelenlévő 5 párt elhatározta 2018- ban, hogy egyesületi színekben fog a választásoknak nekiindulni, amely 2019- ben sikert hozott. Az akkor már 9 éve a város vezető fideszes polgármester leváltása mellett a közgyűlésben 7 szavazatunk volt, ami kisebbség ugyan, de keményen dolgoztunk. Többek között megőriztük a város gazdasági stabilitását, elkezdtük az ugyan nem mindig látványos, de az emberek mindennapi gondjain is segítő beruházások megvalósítását. Az intézményeink működtek, az évek óta elhanyagolt vízbázisunkat növeltük, csatornáztunk, utakat javítottunk, egyszóval a városunk élhetőségét javítottuk.

Ott voltunk az emberek között, sőt városban közbeszéddé vált, hogy a polgármesterünk minden nap gyalog teszi meg a lakása és a városháza közötti utat. Volt, hogy írták Facebookon; „Láttam Lórit a boltból jönni, bevásárolt.” A képviselőink is minden héten egyszer biztosan végigjárják a körzetüket. Ott voltunk mindenhol, tettük, amit kellett és a legfontosabb, hogy jászberényi emberek maradtunk.

A település irányításában okoz- e könnyebbséget és amennyiben igen, akkor miben, hogy a Közösen Jászberényért Egyesület képviselői adják most már az abszolút többséget a testületben?

A napi ügymenet kapcsán, az előterjesztések elfogadásában igen. Az egyesületünk képviselőivel való egyeztetés időigényesebb lesz. Többen vannak közöttük, akiknek tanulniuk kell az önkormányzat működését, a döntési mechanizmusokat. A külső körülmények viszont nehezebbek lesznek. Az intézmények működtetése, a szociális válság, az általános rossz kedv, az embereket manapság jellemző türelmetlenség a városházán fog lecsapódni. A győzelem feletti eufória elmúlik, a feladatok megoldására kevesebb pénz jut. Az országgyűlési képviselő, valamint a helyi Fidesz nem fog ezen a vereségen csendben ülni, hanem minden eszközzel küzdeni fognak, hogy sikerünk csak átmeneti legyen.

Az újonnan megalakuló testületben csupán négy kormánypárti képviselő foglalhat helyet. Milyen együttműködést kívánnak velük kialakítani és számítanak -e rájuk a városért végzett munkájukban?

Az együttműködési készség bennünk megvan, mivel mi valóban komolyan gondoljuk, hogy a városunkért fogtunk össze és a nem ránk szavazók is a mi polgáraink. Komolyan hiszünk abban, hogy különféle szemléletű, világnézetű emberek tudnak együtt dolgozni és ezt akár az egyesületünkben is megtalálhatjuk, de akár ezt bővíthetjük is. A véleményünk szerint pontosan ez az időszak fogja megmutatni azt, hogy ki párt érdekeket, ki egyéni érdekeket képvisel és ki, vagy kik azok, akik a városért dolgoznak.

Tudni lehet, hogy a térség országgyűlési képviselőjével nem túl fényes a kapcsolatuk. Ön szerint várható- e ennek a javulása a mostani eredmények ismeretében?

Ennek még előtte vagyunk. Szeretnénk rendezni és normális munkakapcsolatot kialakítani az országgyűlési képviselővel. Nem baráti és nem alá, fölé rendelt kapcsolatot. Mindenki tegye a dolgát, soha nem feledve azt, hogy mindnyájan az emberekért, az otthonunkért, Jászberényért dolgozunk.


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky