h i r d e t é s

Bárhol lecsaphatnak a zivatarok az országban, de marad a meleg idő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Bárhol lecsaphatnak a zivatarok az országban, de marad a meleg idő

2020. május 05. - 06:20

 

Kedden délelőtt az erősen felhős ég mellett sokfelé számítani kell záporesőre, gyenge esőre, néhol zivatarra. - írja az idojaras.hu.

Délután a felhős időszakok lesznek túlsúlyban, többfelé várható záporeső, helyenként zivatar. Az északnyugati irányú szél megerősödik, a délutáni csúcsértékek 15, 19 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Kedden hidegfront éri el térségünket. A front érkezésével jelentősen romlik az élettani helyzet, a legtöbb időjárás-érzékeny ember nehéz nap előtt áll.- írja a meteoklinika.hu.

Kedden nyugat, északnyugat felől hidegfront érkezik térségünkbe. A hidegfrontra érzékenyek körében görcsös panaszok jelentkezhetnek, általános lehet a fejfájás, a hasi-és izomgörcsök. A szív és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A megterhelő élettani helyzetben intenzív tünetek jelentkezésére is fel kell készülni, ezért az idősek és a krónikus betegek lehetőség szerint kerüljék a fizikai terhelést és pihenjenek többet! Az északnyugati irányú szél nagy területen megélénkül, többfelé megerősödik. A megerősödő légmozgás további terhelést ró a szélre érzékenyek szervezetére: a front okozta tünetek fokozódhatnak, emellett ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet.

A front mögött hideg levegő áramlik fölénk, amelynek hatására a következő napon akár talajmenti fagy is kialakulhat és a délutáni csúcsértékek pedig az évszakos átlag alatt maradnak.

Szabadtéri tevékenységeket többfelé zavarhatja eső, záporeső, zivatar, ezért szabadtéri programok idején szükség lesz az esőre, esőkabátra. A csapadék és a felhős idő következtében romlik a hő-és komfortérzet, emellett levertség és fáradékonyság jelentkezhet. 

Az allergiások most fellélegezhetnek, ugyanis a csapadék hatására javul a pollenhelyzet és csökken a pollenterhelés. A tölgy pollenje érheti el helyenként a magas szintet, így ez okozhatja a legtöbb tünetet.

A közlekedés során a nedves útszakaszok és az erős oldalszél okozz a fő veszélyt. A csapadék hatására nedvessé vált utakon megnő a féktáv, az erős oldalszél ronthat a gépjármű menetstabilitásán, a balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen a megszokottnál lassabban!

Vezető tünetek a mai napon: szívpanaszok, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás, fejfájás, ingerlékenység, migrén.  

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s