fbpx Bármikor robbanthatnak Brüsszelben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Bármikor robbanthatnak Brüsszelben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Bármikor robbanthatnak Brüsszelben

2015. november 21. - 10:16
0 komment

 

A legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettséget Brüsszelben. A belga belügyminiszter szerint a városban bármikor merényletet kísérelhetnek meg. A brüsszeli metróvonalakat lezárták a hétvégére, és lemondhatják a nagyobb rendezvényeket is. Törökországban őrizetbe vettek egy marokkói származású belga férfit. Azzal gyanúsítják, hogy feltérképezte az Iszlám Állam számára a párizsi merényletek helyszíneit. Közben az ENSZ egységes katonai fellépést sürget az Iszlám Állam ellen.

Fotó: Hírtv

„A Mieinkért”, „Párizsért” – ezek a feliratok kerültek az Iszlám Állam harcosait célzó orosz rakétákra - írja a hirtv.hu. Így üzenték meg a katonák a terroristáknak és a világnak, hogy nemcsak az októberben Egyiptomban lezuhant orosz repülő utasaiért, de a franciaországi merényletek áldozataiért is bosszút állnak.

Az elmúlt három napban kilőtt rakéták Moszkva szerint már több mint 600 dzsihadistával végeztek Szíriában. Az orosz elnök pedig már a következő katonai csapást tervezi, mert nem elégedett az eddigi eredményekkel. „Szeretném megköszönni mindannyiuknak. De hangsúlyozni szeretném, hogy ez nem elég ahhoz, hogy megtisztítsuk Szíriát a lázadóktól és a terroristáktól, és megvédjük az oroszokat a lehetséges terrortámadásoktól. Sok munka áll előttünk, és remélem, hogy a következő fázisokat hasonlóan magas szinten kivitelezzük” – mondta Vlagyimir Putyin.

Szigorú ellenőrzés

Az uniós belügyminiszterek arról állapodtak meg Brüsszelben, hogy szigorítják a schengeni határ ellenőrzését. Minden esetben ellenőrzik az útlevél eredetiségét a bevándorlók esetében is, és több járművet fognak átvilágítani a határon, mint eddig. Az uniós állampolgárokat is ugyanolyan szigorúan fogják ellenőrizni, mint a kívülről érkezőket, mert a párizsi merényletek elkövetői is mind nyugat-európai állampolgárok voltak. Az uniós tagállamok a Szíriából hazatérő vallási fanatikusok nyilvántartását is összehangolják, és szigorítják a repülőtéri átvizsgálásokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közben az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépést sürgeti: francia kezdeményezésre a testület olyan határozatot fogadott el, amely felhatalmazást ad minden országnak a katonai erő alkalmazására. „Ennek a határozatnak az elfogadásával a Biztonsági Tanács egyhangúlag úgy döntött, elismeri az Iszlám Állam jelentette fenyegetés kivételes természetét és felszólítja az összes tagállamot, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést, hogy felszámolják az Iszlám Állam szíriai és iraki állásait, és harcoljanak a szélsőséges ideológiája ellen” – jelentette ki Francois Delattre francia ENSZ-nagykövet.

A francia elnök a jövő héten diplomáciai kampányba kezd, hogy egyesítse a nagyhatalmak Iszlám Állam elleni fellépését: Francois Hollande kedden Barack Obamához, csütörtökön Vlagyimir Putyinhoz utazik, hogy erről tárgyaljon velük.

 

Brüsszelben közben a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség mértékét a hatóságok. A lakosságtól azt kérik, hogy kerüljék a nagy tömeggel járó helyeket, így a reptereket, pályaudvarokat, bevásárlóközpontokat és tömegközlekedési eszközöket – a metrókat a hétvégére le is állították a belga fővárosban. A párizsi merényletek több elkövetője is Brüsszelben élt, az egyetlen szökésben lévő gyanúsított, Abdeslam Salah pedig a hatóságok feltételezése szerint szintén itt bujkál.

Közben kiderült, valószínűleg mégsem robbantotta fel magát a párizsi terrortámadások kitervelőjének unokatestvére, akit eddig Európa első női öngyilkos merénylőjének tartottak. Rendőri beszámolók szerint egy, a nő mellett álló férfi robbantott a merényleteket követő Saint-Denis-i razzia során.

 

hirtv.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s