h i r d e t é s

Beborulhat az ég, záporok, zivatarok keseríthetik meg a napunkat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Beborulhat az ég, záporok, zivatarok keseríthetik meg a napunkat

2019. május 21. - 06:01

 

Nedves, labilis légtömegek alakítják időjárásunkat, ennek köszönhetően ezen a héten is többfelé számítani kell záporokra, zivatarokra. - írja az Időjárás.hu.

Hajnali köd Zalában. Forrás: MTI Fotó: Varga György

Kedden délelőtt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Délután erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, amelyből szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. Megerősödik a délnyugati szél, kora délután 18, 22 fokot mérhetünk.

Orvosmeteorológia

Kedden front nem érinti térségünket, a szeles időben erős fejfájást tapasztalhat és nyugtalanabb lehet a megszokottnál! - írja a meteoklinika.hu

Kedden fronthatás nem érvényesül, de a többfelé megerősödő légmozgás hatására fokozott szélterhelésre kell számítani. A szeles időben már a reggeli óráktól kezdődően többeknél jelentkezhet erős fejfájás, amely napközben sem szűnik meg.  Az erős szél hatására ingerlékenységet és nyugtalanságot tapasztalhat, könnyen elveszítheti türelmét, próbálja meg elkerülni a stresszes, feszült helyzeteket.  Az elmúlt napokban nagy igénybevétel érte szervezetünket és most sem javul számottevően az élettani helyzet. A változékony időben a szív- és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők körében keringési panaszok jelentkezhetnek, gyakori lehet a rosszullét, ajánlott minél többet pihenni és lehetőség szerint kerülni a fizikailag és szellemileg megterhelő tevékenységeket.

A szabadtéri tevékenységeket országszerte záporok, zivatarok zavarhatják. A csapadékos tájakon erősen fülledté válik a levegő, emiatt elsősorban az asztmások körében lehet gyakori panasz a légszomj, nehézlégzés és mellkasi fájdalom is felléphet. A hő-és komfortérzet erősen ingadozó. A gyengén felhős, napos időszakokban az UV-sugárzás átmenetileg elérheti az erős fokozatot.

A pollenterhelés nő, a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte elérheti a tüneteket okozó szintet. Az útifű és a lórom pollenje közepes koncentrációban van jelen a levegőben.

A közlekedésben a zivatarok és az erős szél okozza a fő veszélyt. Az erős széllökések csökkentik a gépjármű menetstabilitását, vezessen a megszokottnál lassabban! A szeles időben türelmetlen és ingerlékeny sofőrökkel találkozhat, fokozott figyelem javasolt!

Vezető tünet a mai napon: erős fejfájás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s