h i r d e t é s

Bedurvul a hőség, extrém sugárzásra figyelmeztetnek

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Bedurvul a hőség, extrém sugárzásra figyelmeztetnek

2019. július 25. - 06:17

 

A következő napokban igazi strandidő köszönt be, de a hétvégén már inkább trópusias jelleget ölt majd a meleg: sokfelé záporok, zivatarok okoznak majd változékonyságot! - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Varga György

Csütörtökön délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.  Délután folytatódik a hamisítatlan nyaralóidő, a kevés gomolyfelhő mellett csapadék nem várható. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 28, 33 fok között alakul.

MTI

Több megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést a hőség miatt csütörtökre. Emellett az extrém UV-B-sugárzás miatt is figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Budapestre, Pest, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki a hőség miatti elsőfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint csütörtök hajnalra 14-19 fokig csökken a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul. A legmelegebb az ország északnyugati harmadán lesz.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy csütörtökön a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8-as (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Azt kérik, hogy az emberek fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen, 11 és 15 óra között lehetőleg ne napozzanak.

A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b weboldalon. 

Orvosmeteorológia

Csütörtökön ugyan frontmentes marad az idő, de fokozódó kánikulára számíthatunk, a tartós meleg pedig extrém terhelést ró a szervezetünkre. Fennáll a napszúrás, a hőguta és a kiszáradás veszélye is! - írja a meteoklinika.hu

Csütörtökön folytatódik a melegedés, de front nem érkezik. A kánikula a szívbetegek számára extrém igénybevételt, emellett  pedig nem csak a beteg és idős, hanem még az egészséges szervezet számára is intenzív megterhelést jelent. Az alvászavarok miatt sokan nem tudják kipihenni magukat, ez főként akkor lehet igaz, ha nagyvárosokban él. Napközben fáradt, tompa, ingerlékeny lehet, emellett tovább csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképessége is.  Az alváshiány az immunrendszerét is gyengíti, ezért fontos, hogy amikor csak tud, pihenjen hűvös helyen, akár rövid időre is.

A rekkenő hőségben nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, ugyanis fokozott a kiszáradás veszélye. Lehetőleg csapvizet vagy ásványvizet válasszon, a kávét és az alkoholt kerülje! Ezen kívül az ásványi sók pótlásáról is gondoskodjon, de ezt ne az ételek túlsózásával próbálja megoldani: az enyhén sózott fogások fogyasztása javasolt ebben az időszakban. Kerülje a zsíros, fűszeres fogásokat is: részesítse előnyben inkább a gyomrot kevésbé terhelő halakat, grillezett húsokat és salátákat! A forróságban jól esik a magas víztartalmú, hűsítő dinnye: a görög és a sárga fajta is ugyanolyan felfrissülést nyújt.

A szabadban tartózkodás során mindig kerülje a tűző napsütést, fennáll a napszúrásveszély!  Különösen a gyerekek veszélyeztetettek, ők nem érzékelik annyira a nagy meleget, az idősek pedig sokszor nehezen mozognak, nem tudnak azonnal hűvös helyre menni. Amennyiben szédülést, rosszullétet, hányingert tapasztal, azonnal kérjen segítséget! A hőhullám idején igyekezzen úgy megtervezni a napi programokat, hogy a legmelegebb órákban lehetősége legyen hűvös, árnyékos helyre húzódni, és naponta többször javasolt langyos vízzel lezuhanyozni is. A tömegközlekedés, utazás során a csuklóra vagy a tarkóra helyezett hidegvizes ruhadarab is hűsít.

Az UV-sugárzás eléri az erős, nagyon erős fokozatot, fényvédőkrémek használata nélkül ne menjen a napra! Magas faktorszámú naptejeket használjon, az újrakrémezést pedig szükség esetén ismételje meg, a strandolás során gyakrabban!

A pázsitfűfélék és a csalán pollenje közepes mennyiségben van jelen a levegőben. Az allergiásoknak javasolt kerülni a tejtermékek fogyasztását, egyeseknél pedig a görögdinnye is keresztallergiát válthat ki.

A közlekedés során a napsütés gyakran elvakíthatja a gépkocsivezetőket, és a reflexek is tompák, megnyúlik a reakcióidő. A nyűgös, ingerült sofőrök miatt is növekszik a balesetveszély. Utastérben soha ne hagyjon kisgyereket és élő állatot még nagyon rövid időre se a tűző napon, ugyanis pillanatok alatt felforrósodhat az utastér!

Vezető tünetek a mai napon: keringési és szívpanaszok, fáradékonyság. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

Időjárás.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s