h i r d e t é s

Bekattant egy űrhajós, megfúrta az űrállomást

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Bekattant egy űrhajós, megfúrta az űrállomást

2021. december 03. - 07:18

Az oroszok feljelentik az űrállomás megfúrásával vádolt űrhajóst, a A NASA asztronautája állítólag egészségügyi probléma miatt omlott össze, de más pletykák is lábra keltek.

Serena Auñón-Chancellor - Forrás: NASA/wikipedia

Oroszország űrvállalata a Roszkozmosz lezárta a Nemzetközi Űrállomáson 2018-ban bekövetkezett incidens kivizsgálását és az eredményeket átadta az bűnüldöző szerveknek, akik eldöntik, hogy eljárást indítanak-e az ügyben.

Mint ismert, 2018 augusztusában a Nemzetközi Űrállomáson csökkenni kezdett a nyomán, mert valahogy két milliméter átmérőjű lyuk keletkezett az állomáshoz kapcsolódó orosz űrhajó, a Szojuz MS-09 falán. A legénység epokittal sikeresen lezárta a sérülést és küldetésük végén épségben visszatértek az űrhajóval a Földre.

Az esetről annyit lehetett tudni, hogy a mikrometeorit becsapódást nagyon hamar kizárták, az amerikaiak pedig úgy vélték, hogy az oroszok hibáztak az egyébként megbízható igáslóként ismert űrhajó gyártása során.

A vizsgálat lezárása előtt idén nyáron robbant ki a nemzetközi botrány, amikor az orosz fél a NASA űrhajósát Serena Auñón-Chancellort vádolták meg azzal, hogy mivel fellövését követően trombózisa lett a nyaki vénájában, pánikba esett és vészhelyzet előidézésével próbálta elérni, hogy korábban visszatérhessen.

Az amerikaiak akkor közölték, hogy a vádaknak nincs semmilyen valóságalapjuk. Az oroszok most a vizsgálat hírével együtt még egy lapáttal rátettek: a RIA Novosti tudósítása szerint egy olyan összeesküvéselmélet is felröppent, hogy Auñón-Chancellor „a legénység egy másik tagjával folytatott romantikus viszony kudarca miatti stressz” hatása alatt cselekedett.

A NASA közölte, hogy pontos ismereteik vannak arról, mikor kezdett esni a nyomás a Nemzetközi Űrállomáson és tudják, hol tartózkodtak ebben az időpontban az űrhajósaik. Eszerint az eset idején nem tartózkodott amerikai űrhajós az orosz szegmens közelében.

Az ügy miatti feszültségre különös fényt vet, hogy ez elmúlt hetekben az oroszok egy műholdelhárító fegyvert teszteltek az űrben, ami miatt űrszemét becsapódás fenyegette a Nemzetközi Űrállomást és a legénység életét. (Ars Technica) / Index