h i r d e t é s

Bemutatkozott az ENeRAG

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Bemutatkozott az ENeRAG

2018. november 29. - 13:47

 

Az ELTE Természettudományi Karán 2018. november 27–29 között tartották meg az Európai Unió által támogatott ENeRAG projekt hivatalos nyitórendezvényét. Ezzel a projekttel első ízben nyert egyetemünk konzorciunmvezetőként H2020 projektet.

Az ELTE kutatócsoportja a Finn Földtani Intézettel és a Milánói Egyetemmel együttműködve, igen szoros versenyben 481 másik benyújtott pályázattal, maximális pontszámot elérve, egyetlen magyarként került a nyertesek közé a H2020-Widespread-Twinning program keretében. A projekt futamideje három év, a támogatás teljes összege közel 1 millió EUR, melyből az ELTE-re 475 250 EUR esik.

Az október 1-jén indult ENeRAG (Excellency Network Building for Comprehensive Research and Assessment of Geofluids) program célja, hogy nemzetközi kiválósági hálózatépítés révén erősítse az ELTE kutatási és innovációs kapacitását a felszínalatti fluidumok területén. Ennek érdekében az ELTE konzorciumvezetőként együttműködik a Finn Földtani Intézettel és a Milánói Egyetemmel. A projekt szakmai felelőse Mádlné Szőnyi Judit egyetemi docens, az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék oktató kutatója. (2018. májusában vele készített interjúnkat itt olvashatja.) 

A hároméves projekt elindulását 2018. november 28-án Szalay Péter, az ELTE tudományos ügyekért felelős rektorhelyettese jelentette be. Kovács József egyetemi docens, az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék vezetője, valamint Juha Kaija, a GTK (Finn Geológiai Szolgálat) képviselője és Corrado Camera (az UMIL képviselője) köszöntötték a megjelenteket, majd Mádlné Szőnyi Judit egyetemi docens, a konzorcium vezetője ismertette a projekt szakmai hátterét és céljait.

Az ENeRAG innovatív gondolata a különböző eredetű felszínalatti fluidumok együttes, dinamikus rendszer szintű vizsgálata, mely alapvetően meghatározza a vízgazdálkodás, a geotermikus energiahasznosítás és az ásványi nyersanyagok feltárásának és hasznosításának lehetőségeit, és hozzájárul a kinyerésükre alkalmazott technológiák hatékony fejlesztéséhez.

Fontos célja, hogy a kutatási eredmények és gyakorlati alkalmazásuk összekapcsolódjon a szakmai partnerek igényeinek figyelembevételével, ezért a rendezvényen az ipari partnerek, köztük a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a PannErgy képviselői is bemutatkoztak, majd a résztvevők az egyes témaköröket kerekasztal-beszélgetések formájában is megvitatták. A délután folyamán a munkaprogramokat mutatták be a szakmai vezetők, Molnár Ferenc (GTK), Marco Masetti (UMIL) és Erőss Anita (ELTE).

A konzorcium legfőbb törekvése, hogy a kapacitásfejlesztés és a hálózatépítés révén az ELTE a geofluidumok terén kiválósági központtá fejlődjön.

A nyitórendezvényekbe a számos szakmai résztvevő mellett az egyetemi hallgatóság is aktívan bekapcsolódott – a diákok egyébként hallgatócsere, nemzetközi konferenciák és továbbképzések részesei is lehetnek majd a projektnek köszönhetően. A rendezvény harmadik napján főképpen a kutatóknak szervezték azt az innovációs workshopot, ahol abban mélyültek el, hogyan nyújtsanak be, nyerjenek el és valósítsanak meg nemzetközi szintű kutatási pályázatokat.

A rendezvényen bemutatkoztak az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet tanszékei, köztük az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék, a Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra oktatói és hallgatói is, és rövid előadásokban ismertették szakterületük legújabb kutatási eredményeit. Az Ásványtani Tanszék a hidrotermás ércesedésekhez kapcsolódó kutatásairól, míg a Geofizika és Űrtudományi Tanszék a geotermikus kutatásaitról számolt be. 

A külföldi partnerek megismerkedhettek a Budai Termálkarszt földtani és vízföldtani jellemzőivel és meglátogatták a Gellért-hegy Ősforrását, majd előadást hallhattak az ott végzett, a források biológiai és kémiai eredetű kiválásainak jobb megértését célzó in-situ kísérlet eredményéről is. Végül a megtekintették a kiválások megkövült változatait az Aragonit-barlangban.

A projekt céljairól és eseményeiről további információkat olvashat az enerag.elte.hu honlapon.


 

h i r d e t é s